Gül ve Arınç'la sürpriz buluşma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA Milliyet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşiyle yaptığı tatilini bitirerek önceki akşam Ankara'ya geldi. Dün öğle saatlerinde Başbakanlığa gelen Erdoğan, bugün yapılacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) için çalıştı. Erdoğan daha sonra Başbakanlık Konutu'nda, cumhurbaşkanlığına resmen aday olup olmayacağı olmayacağı tartışılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le bir araya geldi. Erdoğan'ın Gül'le, Antalya'da da bir araya geldiği ve "son kararın burada verildiği" iddiaları da kulislere yansıdı.

Daha sonra, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın da bu "sürpriz" zirveye katıldığı öğrenildi.

22 Temmuz seçimlerinin ardından çarşamba günü Antalya'da eşiyle birlikte tatiline başlayan Erdoğan, önceki akşam Ankara'ya döndü. Dün öğle saatlerine kadar Keçiören'deki evinde dinlenen ve ardınadn Başbakanlık'a gelen Erdoğan, YAŞ ile ilgili hazırlık yaptı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de YAŞ öncesi dün Başbakanlığa geldi.

Daha sonra Başbakanlık Konutu'na geçen Erdoğan, burada Gül ile sürpriz bir görüşme yaptı. Görüşmede başta cumhurbaşkanlığı seçimi ve yeni kabine olmak üzere birçok konunun ele alındığı öğrenildi.

Erdoğan, dün konutta birçok bakanla da bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

"Gizli zirve" iddiası

Bu arada Gül'ün, Antalya'da Erdoğan ile kritik bir görüşme yaptığı ve bu görüşmede "adaylık konusunda son kararın verildiği" ileri sürüldü. Gül, tek aday olduğu ve geçen nisanda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Anayasa Mahkemesi'nin "oylama sırasında 367 milletvekilinin bulunması gerektiği" yönündeki kararı nedeniyle seçilememiş ve adaylıktan çekilmişti.

Seçim kampanyası sırasında, cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında muhalefete "adaylar listesi" sunarak "uzlaşma" arayacağını açıklayan Erdoğan, seçim sonrasında "Gül'ün kararı bizim için önemli" diyerek topu 5 yıldır sağ kolu olan Dışişleri Bakanı'na attı.

AKP'nin yüzde 46.6 oy alarak birinci çıktığı seçimler sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen Gül, "Meydanların sesini duymazlıktan gelemem" diyerek, cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olacağının sinyalini verdi. MHP'nin de cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında "TBMM'ye gireceklerini" açıklaması, Gül'ün şansını iyice güçlendirdi.

Ancak, ortaya çıkan yeni durum, "uzlaşma arayacağım" sözü veren Erdoğan'ı zor durumda bıraktı. Basında Erdoğan'ın, "Gül'ün ön alarak adaylık sinyali vermesinden memnun olmadığı" yorumları yer aldı.

"Karar verildi" iddiası

Ankara kulislerinde yoğun biçimde dile getirilen son iddiaya göre, AKP'nin tepesindeki iki isim olan Erdoğan ve Gül, cumhurbaşkanlığı konusunda izleyecekleri politikayı ve kimi aday göstereceklerini, Antalya'da yaptıkları gizli bir toplantıda belirledi.

Trafik kazasında hayatını kaybeden MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Cihat Özönder'in cenazesine katıldığı geçen cumadan bu yana kamuoyu önüne çıkmayan Gül'ün, bu süre içinde, Antalya'nın Belek bölgesindeki Rixos Premium Tatil Köyü'nde tatilini geçiren Erdoğan ile kritik bir görüşme yaptığı ileri sürüldü. İkilinin, Rixos buluşması sırasında, cumhurbaşkanlığı seçim süreci konusundaki politikalar ve Gül'ün adaylığı konusunda son kararı verdikleri iddia edildi.

Gül'e yakın kaynaklar, bu iddiaları yalanlayarak, "Gül ile Erdoğan bu kısa tatil süresince hiç bir araya gelmedi. Gül ailesi, tatilini Ankara yakınlarında geçirdi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber