Sağlık Bakanlığı, su sıkıntısı olsa da sık sık ellerinizi yıkayın

Haber Giriş : 02 Ağustos 2007 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, suyun ilk olarak içmek, ikinci olarak ise el yıkamak için harcanması gerektiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan ANKA'ya yaptığı açıklamada, el temizliğine dikkat edilmemesinin pek çok hastalığa neden olacağını bildirdi. Yaşanan su sıkıntısı nedeniyle hijyen konusunun ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Buzgan, yıkanmayan ellerin sağlık sorunlarına, hatta küçük çaplı salgın hastalıklara bile neden olabileceğini bildirdi.

Hastane enfeksiyonlarının bile personel hijyeni ile yüzde 50 oranında önlenebildiğini belirten Buzgan, uzun süreli su kesintilerin salgın hastalık riskini artıracağına dikkat çekti. Buzgan, su kesintilerinin olduğu bugünlerde vatandaşların el temizliğine her zamanki kadar önem vermesi gerektiğini söyledi.

?Su, içme dışında öncelikli olarak elleri yıkamak için harcanmalı? diyen Buzgan, doğru el yıkama süresinin en az 20 saniye sürmesi gerektiği uyarısında bulundu. Sabunla bile yapılsa 5-6 saniye süren el yıkama süresinin yetersiz olduğunu kaydeden Buzgan, ?Vatandaşlar ellerini 20 saniye boyunca ovarak temizlemeye dikkat etmeliler. Aksi halde pek çok hastalık meydana gelebilir? dedi.

Buzgan, sabunun şahsi bir temizlik malzemesi olduğunu belirterek, başkası tarafından kullanılmasının doğru olmadığını ifade etti. Sıvı sabun kullanımının bu anlamda doğru olacağını dille getiren Buzgan, bu sabunların korunaklı ve bozulmamış olmasına da dikkat edilme gerektiğini bildirdi.

Ayrıca sabunların nötr olanlarının tercih edilmesi gerektiğine değinen Buzgan, katkı maddeli sabunlara, ellerin yeterli suyla durulanmamasının da eklenmesiyle ciltte alerjik reaksiyon oluşabileceğini açıkladı.

Buzgan, su kesintilerinin sağlıkçıların kabusu olduğunu belirterek, bu dönemlerde sürekli teyakkuzda halinde olunması gerektiğini bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber