Memurun uyanıklığı sahte reçete şebekesini ortaya çıkardı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Ağustos 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte öğrenci reçeteleriyle üniversiteyi 1 milyon 350 bin YTL dolandırmışlar

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) yaşanan ilaç yolsuzluğu müfettişlerce mahkemeye taşındı. Uzun süre üniversitede inceleme yapan müfettişler, sahte reçetelerle sadece 2006 yılı içinde üniversitenin 1 milyon 350 bin YTL dolandırıldığını tespit etti.

Bu rakamın daha önceki yıllar hesaba katıldığında 5 milyon YTL'ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Üniversite rektörlüğü, yolsuzluk olayına adı karışan 13 eczacı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunurken, konuyla ilgisi olan üniversite mediko sosyalde görevli başhekim ve bazı doktorlar hakkında da idari işlem başlattı. Zaman, 19 Şubat 2007'de konuyu 'Üniversitede 5 milyon YTL'lik ilaç yolsuzluğu' başlığı ile gündeme getirmişti. YTÜ'deki ilaç yolsuzluğu, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi'nde görevli bir memurun tesadüfen 2006 yılındaki reçete sayısındaki büyük artışı fark etmesiyle tespit edilmişti. YTÜ Rektörü Prof. Dr. Durul Ören, "Yıllardır sürdüğü düşünülen bu yolsuzluk ile üniversitemiz milyonlarca YTL dolandırılmış. Oluşan zararın temini için, şüphelilerin tüm mal varlıklarına tedbir koyulması gerekmektedir." dedi. Ören, önceki yılların belgeleri Sayıştay'da olduğundan bu yıllara ilişkin incelemenin henüz yapılmadığını ifade etti.

Yolsuzluğun boyutunu ortaya çıkarmak için rektörlük tarafından 3 kişilik komisyon oluşturuldu. Komisyonca 16 Mayıs'ta hazırlanarak savcılığa sunulan raporda usulsüzlükler detaylarıyla ortaya konuldu. Rapora göre yapılan usulsüzlükler şöyle: "Öğrenciler adına sahte acil reçetesi düzenlemek, öğrenci veya personelin sağlık karnelerinin asıl sayfalarına sonradan ilaç eklemek, personelden habersiz sağlık karnesine ilaç yazmak ve bazı personele sağlık kurulu raporu çıkarmak." Yapılan usulsüzlükler bununla sınırlı değil; okulda hiç kaydı olmayan veya mezun öğrenciler adına haberleri olmadığı halde defalarca reçete düzenlenmiş. Mezuniyet yılı 2005 olan İsa Tat adlı öğrenciye 2006 yılında 16 kez reçete oluşturulmuş. Aynı şekilde 2004 mezunu Elif Demirbilek'e 14 kez, okulda hiç kaydı olmayan Cansu Kayakuş ve Erkan Karaca adına 13'er defa reçete tertip edilmiş.

Eğitim kurumunun 2006 yılı tedavi giderlerini inceleyen komisyon, söz konusu dolandırıcılığın üç ayağının olduğunu belirtiyor. Buna göre birinci ve ikinci ayağı üniversite personeli, üçüncü ayağı ise firmaların ilaç mümessilleri oluşturuyor. İlaç firması mümessillerinin doktorlarla yazılması gereken ilaçlar konusunda anlaştığı iddia ediliyor. Yapılan inceleme sonucunda toplam 1 milyon 352 bin 783 YTL 31 YKr tutarında 10 bin 427 sahte reçete saptandı. Üniversite bu reçete tutarlarının 713 bin 283 YTL'sini eczanelere ödedi. Söz konusu olayla ilgili olarak raporda Başhekim Dr. Sebati Yağanoğlu, Başhekim Yardımcısı Diş Hekimi Bülent İnan, emekli Başhekim Yardımcısı Dr. Serhat Çehreli ve Uzm. Dr. Vahit Üren'in ismi geçiyor. Bu doktorların düzenlenen sahte reçeteleri kuruma fatura ederek kendilerine ve eczanelere menfaat temin ettiği ileri sürülüyor. Yolsuzluğa adı karıştığı iddia edilen eczanelerin isimleri de raporda yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber