THY: Grev oylamasından evet çıksa bile verecek bir kuruşumuz yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY ve THY Teknik AŞ'de grev oylaması yapılmasına ilişkin olarak Çalışma Bölge Müdürlüğü'nün tebligatının kendilerine bugün ulaştığını belirterek, önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren, THY ve THY Teknik AŞ'de 4 gün sürecek grev oylamasının başlayacağını bildirdi.

Karlıtekin, bu sabah yapılan THY Yönetim Kurulu toplantısının ardından alınan kararlar ve Hava-İş Sendikası ile yürütülen 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecine ilişkin THY Genel Müdürlük Binası'nda bilgi verdi.

Yapılan yönetim kurulu toplantısının ardından ilk kez basına bilgi verdiklerini ifade eden Karlıtekin, toplu iş Sözleşmesi görüşmelerinde kritik bir aşamaya gelindiğini söyledi.

THY ve THY Teknik AŞ'de grev oylamasının yapılmasına ilişkin Bölge Çalışma Müdürlüğü tebligatının kendilerine bugün ulaştığını kaydeden Karlıtekin, "Önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren THY ve THY Teknik A.Ş.'de grev oylaması başlayacak ve bu 4 gün sürecek. Bunun neticesinde de, umut ediyoruz ki gerek THY gerekse THY Teknik A.Ş. daha güvenli bir geleceğe doğru ilerleyecek" dedi.

Karlıtekin, Hava-İş Sendikası'nın her iki iş yerinde grev kararını asmasından sonra sendikayı görüşmeye çağırdıklarını ve 5,5 saat süren toplantıda uzlaşmazlık konusu olan 43 maddenin tek tek müzakere edildiğini hatırlattı.

Bu görüşmede de "sendikanın tavrının değişmediğini ve yaptıkları teklifin çalışana götürülmeden sendika yetkili kurullarında görüşülerek reddedildiğini" anlatan Karlıtekin, "sendikanını THY'yi yönetilemez duruma düşüren bir üslup içerisinde olduğunu" öne sürdü.

YÖNETİM KURULU KARARLARI

Sendika ile yapılan toplantıda uçucu personelin çalışma koşullarını iyileştiren yeni düzenlemeler yapacaklarını beyan ettiklerini kaydeden Karlıtekin, "Bugün yönetim kurulunda o gün yaptığımız beyanın gereği olarak uçucu personelin çalışma koşullarında da ciddi değişiklikler yaptık. Uygulamaya hemen başlayacağız" dedi.

Karlıtekin, yönetim kurulu toplantısında alınan bir diğer kararın da sendikalı olmayan kapsam dışı personel ile ilgili olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bugüne kadar, sendikalı olmayan kapsam dışı personelin zamları toplu sözleşme bağıtlandıktan sonra veriliyordu. Bu sefer toplu sözleşmenin çıkmaza girmesi ve uzaması nedeniyle ve kararlılığımızı göstermek anlamında, gelebileceğimiz daha fazla bir nokta olmadığını vurgulamak anlamında, kapsam dışı personelin ücretlerine toplu sözleşme masasındaki son teklifimiz paralelinde fiilen bugün zam yapıyoruz. Farkları hemen önümüzdeki dönemde ödeyeceğiz. Bu bin 200 kişiyi ilgilendiren bir hadise.

Sendikanın talepleri yüzde 50'ye varan ücret artışı anlamına geliyor.

Biz şirketimizin imkanları, rekabet ettiği sektörün imkanları, dünya ve Türkiye gerçekleri çerçevesinde verebileceğimizin azamisini verdik.

Bu şirketi belli kurallar çerçevesinde yönetiyoruz. Bir bütçesi var.

Hissedarlarına karşı, müşterilerimize karşı ve Türk Milleti'ne karşı sorumluyuz. Bizim sene başında yaptığımız bütçeye göre öngördüğümüz personel giderlerinden bugün geldiğimiz nokta itibarıyla 77 trilyon lira ek bir ödeme ile karşı karşıyayız. Bugün masaya koyduğumuz önerinin sendika tarafından imzalanması halinde, THY 77 trilyon lira ön gördüğünün ötesinde bir ödeme yapacak. Bu bizim herhangi bir şekilde artık ilerleyecek bir noktamızın olmadığını çok net beyan ediyor." Karlıtekin, yapılacak "grev oylamasından personelin greve 'Hayır' diyeceği bir netice çıkacağından emin olduklarını ve bu konudaki kanaatlerinin tam olduğunu" söyledi. Karlıtekin, İstanbul'da grev oylaması için THY ve THY Teknik AŞ'de 4 sandık konulacağını, ayrıca yurt içinde THY personelinin bulunduğu illerde de oylama yapılacağını ifade etti.

Yurt dışındaki personelin ise oyunu kullanmak üzere Türkiye'ye geleceğini belirten Karlıtekin, greve "Hayır" çıkması için THY'de 5 bin 100, THY Teknik AŞ'de de bin 283 çalışanın oyu gerektiğini gerektiğini söyledi.

"ÇALIŞANA BASKI" İDDİALARI

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Karlıtekin, grev oylamasına gitmeleri yönünde THY yönetimi tarafından "çalışanları baskı yapıldığı iddialarının doğru olmadığını" söyledi.

Karlıtekin, "Tam tersine Hava-İş sandığın ortaya gelmemesi için çok ciddi bir baskı uyguladı. Çalışanın üzerine baskı uygulamadık, tam tersine sendika sürekli baskı altında tuttu" diye konuştu.

Grevin tatbikata geçmesi durumunda lokavt kararını uygulayacaklarını beyan ettiklerini belirten Karlıtekin, "Biz çalışanımıza güveniyoruz.

'Bu grev kesinlikle olmayacak.' diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Karlıtekin, önümüzdeki Perşembe gününden itibaren sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bir soru üzerine de, "Bizim beklentimiz çerçevesinde, greve 'hayır' çıktığı zaman sendika 15 gün içerisinde bizimle görüşüp sözleşmeyi bağıtlamak durumunda. Eğer bunu başaramazsak iş Yüksek Hakem Kurulu'na gidiyor ve buradaki karar nihai oluyor.

Oylamadan 'evet' çıkarsa sendika karşımıza gelecek 'görüşelim' diyecek.

Biz de 'teklif masada, buyurun imzalayın" diyeceğiz. Ondan sonrasını o gün düşünürüz. Bizim, 'evet' çıktığı takdirde bile ilave verecek bir kuruşumuzun olmadığını şimdiden beyan ediyoruz." Karlıtekin, Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Sayın Başbakan THY yönetimine, 'makul, verebileceğinizin en yükseğini verin' diyor" şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Ulaştırma Bakanımız İsmet Yılmaz ile genel müdürümüz görüştü, teyit etti. Daha önceki toplu sözleşme görüşmeleri esnasında başbakanımızın beyan ettiği genel üslup ve politikadan bahisle sayın Ulaştırma Bakanımız böyle bir açıklamayı yapmış. Bunun THY'nin bugün masada duran teklifinin incelenmesi sonucu yapılan bir değerlendirme olmadığı ortaya çıktı." Karlıtekin, "greve 'evet' çıkarsa THY'nin pazar payı bundan nasıl etkilenir?" sorusuna, "Bununla ilgili spekülasyon anlamına gelen şeyler yapmam. Bunu yaptığımız takdirde bizim çok sevdiğimiz çalışanımıza karşı bir saldırgan üslup olarak algılanabilir. Biz bunu tercih etmiyoruz. Çalışanımızı çok seviyoruz, onları rencide edici herhangi bir yorumun içinde bulunmak istemiyoruz" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber