Anne ve babalara demir eksikliği uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2007 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KÜTAHYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ANNE-BABALARA DEMİR EKSİKLİĞİ UYARISI

(FOTOĞRAFLI)

HÜSEYİN EFE

KÜTAHYA (İHA) - Kütahya İl Sağlık Müdür Vekili Kamil Türkmen, anne ve babaların Sağlık Bakanlığı tarafından verilen demir ve D vitamini desteğine gereken önemi göstermelerini istedi.

Türkmen, yaptığı yazılı açıklamada, demir eksikliğinin dünyada en sık karşılaşılan beslenme yetersizliği olduğunu belirtti. Demirin yalnızca kan yapımı için değil tüm vücut için çok önemli bir element olduğunu kaydeden Türkmen, şunları kaydetti: "İlk 6 ay yalnızca anne sütü ve 4. ayda başlanan Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan demir desteği ile demir eksikliği bir sorun olmaktan çıkmaktadır. 6. aydan sonra da anne sütüne devam edilmeli. Demir desteği 1 yaşına kadar sürdürüldüğü gibi bebeklerin 6. aydan sonraki beslenmelerinde demirden zengin gıdalara da ağırlık verilmelidir" diye konuştu.

Demir eksikliğinin anemi, büyüme ve gelişme geriliğine yol açtığını, aynı zamanda zihni gelişimin de yetersiz olması ve okul başarısının düşmesine sebep olduğunu ifade eden Türkmen, "Demir desteği alan bebekler, almayan bebeklere göre daha yüksek IQ değerlerine sahip olmaktadırlar. D vitamin desteği, Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü programlardan bir diğeridir. D vitamini anne sütünde eksikliği bulunan tek besin öğesidir. Bu bakımdan doğumdan hemen sonra başlayarak 1 yaşına dek D vitamini desteğine devam edilmelidir. D vitamini kemik gelişimi ve büyüme için çok önemli bir vitamindir. Eksikliği raşitizm denen rahatsızlığa sebep olmaktadır. Raşitizm kemik gelişiminin bozulduğu ve deformasyonlarla ilerleyen bir rahatsızlıktır. D vitamini tabii yollardan da alınabilmesine karşın aktif hale gelmesi için güneş ışığına maruz kalınması gerekmektedir. Yaz sonu ve sonbaharda doğan bebekler bu açıdan büyük risk altındadırlar. D vitamini desteği ile bu risk ortadan kalkmaktadır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber