32 hakim ve savcıya disiplin cezası talebi

Haber Giriş : 23 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, yargıdaki rüşvet iddiaları ile ilgili olarak sürdürülen 'Neşter 2' operasyonuna ilişkin soruşturmayı tamamladı. Raporda, 32 hakim ve savcı hakkında çeşitli disiplin cezaları talep edildi.

Yargıdaki rüşvet iddiaları ile ilgili başlatılan "Neşter 2" soruşturması, üç koldan devam ediyor. Adalet Bakanlığı'nca hakim ve savcılar hakkında yürütülen soruşturma da tamamlandı. Teftiş Kurulu Başkanlığı, haklarında soruşturma yaptığı 32 savcı ve hakim ile ilgili hazırladığı raporu, önceki gün Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne sundu. Raporda, bazı hakim ve savcılar hakkında çeşitli idari cezalar talep edildi.

Neşter 2'nin avukat ve işadamları ile ilgili bölümü, daha önce yargıya yansıtılmıştı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya, önümüzdeki ay başlanacak. "Neşter 2" soruşturmasının Yargıtay üyeleri ile ilgili kısmı, Yargıtay Disiplin Kurulu tarafından sürdürülüyor. Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, yargıdaki rüşvet iddialarına isimleri karıştığı belirlenen 32 hakim ve savcı hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı. Kurul, ağırlıklı olarak Ankara ve İstanbul mahkemelerinde görev yapan başkan ve üyeler ile bazı cumhuriyet savcılarının aralarında bulunduğu 32 kişi hakkındaki soruşturmaya ilişkin hazırladığı raporu, önceki Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne sundu. Raporda, bazı hakim ve savcılar hakkında "uyarma, kınama, yer değiştirme ve meslekten ihraç" cezaları istendi. Rapor, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce incelendikten sonra Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in onayı ile HSYK'ya gönderilecek. Yüksek kurul, rapordaki istemleri değerlendirerek, hakim ve savcılar hakkında ceza verilip verilmeyeceğini kararlaştıracak.

İki üyeye ağır suçlama

"Neşter 2" soruşturmasının Yargıtay üyeleri ile ilgili kısmı, Yargıtay Disiplin Kurulu tarafından sürdürülüyor. Haklarında ceza talep edilen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olan Ergül Güryel ile Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Hüseyin Demirörs, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun bu kararına itiraz etti. Ancak her iki üyenin itirazı, 17 üyeden oluşan Yüksek Disiplin Kurulu'nda oybirliği ile reddedildi. Kurul, iki üye hakkında rapor hazırlaması için yeniden muhakkik üye tayin etti. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Güryel ve Demirörs hakkında verilecek kararın, adli tatil sonrasında verileceğini bildirdi. Yargıtay İç Tüzüğü'ne göre, Yargıtay üyeleri Ergül Güryel ve Hüseyin Demirörs'e "disiplin işlemine yer olmadığı'', "uyarı'' veya "görevden çekilmeye davet" kararlarından biri verilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber