Psikolojisi bozuk müfettişe iş yok

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 12 Ağustos 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası, kamuda bir ilke imza atarak işe alacağı müfettişleri psikolojik teste tabi tutuyor

Ziraat Bankası kamuda ilk kez uygulanan bir yönteme başvurarak, bankada çalışacak personeli, bilgi sınavlarına ek olarak psikolojik teste tabi tutacak. Bölgesel personel ihtiyacını karşılamak üzere bin kişiyi işe alacak olan Ziraat Bankası, müfettiş ve bankacılık uzmanı olarak işe alacağı adaylar için psikoteknik sınav uygulaması başlattı. Bu sınavlarda, bankacı adaylarına çocuklukları, gençlikleri, aile ilişkileri gibi konularda çok sayıda psikolojik analiz yapılacak. Adayların kişilik bozuklukları olup olmadığına ve bu kapsamda talip oldukları göreve uygun olup olmadıklarına bakılacak.

Güç eğilimine önlem

Adaylar önce psikiyatr ve psikologlardan oluşan heyetin hazırladığı ve çok sayıda sorudan oluşan formları yanıtlayacak. Sonra uzun sohbetlerle adayların psikolojik portreleri çıkartılacak. Paranoid, şifzofrenik sorunları bulunanlar, kişilik bozukluğu, yetki, güç ve şiddet eğilimi olanlar göreve alınmayacak. Uygulamayı yürütmek üzere bankanın psikoloji ve psikiyatri bölümlerinin bulunduğu üniversitelerden görüş ve yardım istediği belirtilirken, özel psikiyatrik merkezlerinden teklif aldığı öğrenildi.

Programa göre, uzman psikologlar tarafından adaylarla yapılacak psikiyatrik sohbetlerde, ?Hayatta en çok ne yapmak isterdin?, ?Çocukluğundan aklında kalan en önemli görüntü nedir?, ?Neye katlanamazsın? gibi sorular yer alıyor, ancak sohbetin seyrine göre adayın genç kız-genç erkekliğe geçiş dönemi ve çocukluğuna kadar iniliyor. Adayların, kişiliklerinde narsistik, obsesif, şizoit özellikler olup olmadığı, kişiliğinin zayıf ve güçlü yanlarına dair kişilik analizi çıkacak. Görevlendirme yapılırken de bu analiz önem taşıyacak. Konuyla ilgili bilgi veren bazı banka yöneticileri, özellikle müfettişlerin, şubeleri denetlerken zor şartlar altında çalıştığını hatırlattı. Öte yandan da bol yetkilerle donatılmış müfettişlerin, zaman zaman teftiş ettikleri yerlerde baskı eğilimine girdiğini ve ?istibdat? yarattıklarını belirttiler. Bu nedenle, geleceğin yöneticisi olacak bu kadrolara personel alırken, kişilik sorunu bulunmamasına, patolojik sorunları olmamasına özel önem verilmesi gerektiğini vurguladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber