İlk kez bir Devlet lisesi Bakolarya diplomasını vermeye hak kazandı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Ağustos 2007 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi mezunu, yurtdışında istediği üniversiteye başvurabilecek, bu okullarda burslu okuma şansına sahip olacak

UMAY AKTAŞ

İSTANBUL- Prof. Dr. Mümtaz Tarhan Sosyal Bilimler Lisesi, Türkiye'de uluslararası geçerliliği bulunan Bakolarya diplomasını veren ilk ve tek devlet okulu oldu.

Lise, 2003-2004 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin ilk sosyal bilimler lisesi olarak açıldı. Bir yılı hazırlık olmak üzere beş yıllık eğitim veren okul, iki yıl önce Uluslararası Bakalorya Enstitüsü'ne başvuruda bulundu. Amaç dünyada 125 ülkede binlerce okulun uyguladığı Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı'nı uygulayarak, öğrencilerine uluslararası geçerliliği olan bir diploma daha vermekti.

Başvurudan sonra eksikleri tamamlamak için yöneticiler, öğretmenler hatta veliler çalışmaya başladı. Okul müdürü Abdi Erdoğan, kendilerinden pek çok şart istendiğini belirterek şöyle konuştu: "Öğrencilerin, öğretmenlerin dil bilgilerinin yeterli olması, laboratuvarlar, kütüphane, yapılan sosyal etkinlikler, öğrencilerin yaptıkları çalışmaların okulda sergilenmesi, arşivlenmesi ve fiziki şartlara kadar pek çok talep vardı."

İngilizce seferberliği

Okul, önce IB programını uyguyan özel okulların yöneticileriyle görüştü. Milli Eğitim Bakanlığı da maddi açıdan okula destek oldu. Lisenin okul aile birliği de elinden geleni yaptı. Geçen yıl iki, bu yıl da altı branştan beş öğretmen yurt dışına gitti. Okulda adeta bir İngilizce seferberliği başlatıldı. Müdür Erdoğan okulda kurs açılmasını sağladı ve okulun öğretmenleri kendi arkadaşlarına ders verdi. Öğrecilerin daha sık pratik yapabilmesi için etütlere yabancı öğretmenler getirildi.

Çabalar sonuç verdi. 24 kişilik sınıflarda İngilizce ve ikinci bir yabancı dil eğitimi veren lise, kalitesini daha da geliştirdi. 7-8 Temmuz'da okulu sonuncu kez incelemeye gelen Uluslararası Bakalorya Enstitüsü yetkilileri, okulun öğrencileri tarafından gezdirildi. Eğitim sistemi, fiziki şartlar kontrol edildi. Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, Uluslararası Bakalorya Programı'nı uygulamaya ve öğrencilerine ikinci bir diploma vermeye hak kazandı.

Müdür işleyişi anlattı

Bakalorya Programı'nın nasıl işleyeceğini lisenin müdürü Abdi Erdoğan şöyle anlattı: "IB'nin 40 saatlik bir programı var. Türkçe-Matematik alanını tercih eden öğrencilerimiz 11 ve 12. sınıfta bizim ders programımızdaki derslerin yanı sıra bilgi kuramı içerikli, derslerin felsefesine yönelik başka bir ders daha alacaklar. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz matematik, fen (fizik, kimya ve biyolojiden bir tanesini seçenerek) derslerini İngilizce görecek. Sosyal dersler, tarih, coğrafya Türkçe işlenecek. Yazılı sınavlar yurtdışından gelecek. Öğrencilerin yazılıları yurtdışına gönderilecek ve orada değerlendirilecek. Sınavın yüzde 70'si yurtdışındaki öğretmenler, yüzde 30'u ise bizim öğretmenlerimiz tarafından incelenecek. Sözlü sınavlarda öğrenci stüdyo ortamına alınacak. Yurtdışından yollanan soruları yantlayacak, yapmış olduğu çalışmaları anlatacak. Mezun olurken bizim lisemizin diploması yanında IB diploması da alacaklar. Bu diploma şu anda 125 ülkede geçerli. Öğrencilerimizin IB diploması sayesinde yurtdışındaki en iyi üniversitelere öncelikli kabulü söz konusu."

Bakalorya diploması 2 bin 75 okulda veriliyor

Uluslararası Bakalorya Diploma Programı, orta- öğretimin son iki yılında öğrenim gören öğrenciler için tasarlanmış kapsamlı bir program. Dünyada 125 ülkede 2 bin 75 okulda uygulanıyor.

102 ülkedeki 1079 üniversite diplomayı kabul ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı da diplomayı geçerli sayıyor. Bakalorya programı Türkiye'de

19 özel okulda uygulanıyor. Bu programa dahil olmak için okulların yabancı dil, laboratuvar gibi birtakım yeterlilikleri yerine getirmesi gerekiyor. Bu okul mezunlarına Milli Eğitim Bakanlığı'nınkinin yanı sıra uluslararası bir diploma veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber