Oğlunun okulunu tamir ederek cezasını çekiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulların açılmasına sayılı günler kala bütün eğitim kurumlarında hummalı bir çalışma var. Maddi imkânsızlık sebebiyle tadilat yapamayan okulların imdadına ise mahkemeler yetişti.

'Denetimli serbestlik' uygulaması kapsamında 'kamu yararına bir işte çalışma cezası'na çarptırılan tutuklu ve hükümlüler, okulların tamir işlerinde çalıştırılıyor. Ceza infaz sistemine iki yıl önce giren bu yöntem hem mahkûmları sevindiriyor, hem de personel sıkıntısı çeken kamu kurumlarının yüzünü güldürüyor. Uygulamadan yararlanan E.Y. 10 aylık hapis cezasını, 2 çocuğunun öğrenim gördüğü Germencik 7 Eylül İlköğretim Okulu'nda çekiyor. Badana ve bahçe bakımını yapan E.Y., sınıflardaki tadilata da omuz veriyor. 'Kasten adam yaralama' suçundan cezaevine giren Serkan Yılmaz ise Germencik Şehit Cafer İlköğretim Okulu'nun temizlik ve boya işlerini yaparak cezasını çekiyor.

Uygulamadan önce yeterli personeli bulunmayan okullardaki yaz tadilatları, dışarıdan yevmiye ile tutulan işçilere yaptırılıyor, bu işlem okul idarecilerine önemli bir maddi yük getiriyordu. Hatta bazı okullarda bu tadilatların bizzat idareci ve öğretmenler tarafından da yapıldığı oluyordu. Geçen süreçte tüm ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu merkezlerde hâkimlerin kamu yararını gözeterek birçok örnek karara imza atması sıkıntı yaşayan idarecileri rahatlattı.

Uygulamanın bir diğer önemli noktası ise infazı başlatılan kişilerin, denetimli serbestlik ve yardım merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nun 23. maddesi gereğince 3 yıllık süre içerisinde suç işlemezse bu suçun sabıka kaydına işlenmemesi. Kanunun bu yönde kendilerine adli sicil bakımından çok büyük bir yardımda bulunduğunu kaydeden hükümlüler, uygulamadan memnuniyetlerini dile getirirken eski hükümlülerin topluma kazandırılması için projenin geliştirilmesini istiyor.

Denetimli serbestlik uygulamasından yararlanan Serkan Yılmaz'ın, işlediği 'kasten adam yaralama suçundan' aldığı 3 ay hapis cezası Germencik Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 3 ay 'kamu hizmeti cezası'na çevrildi. Cezasını Germencik Şehit Cafer İlköğretim Okulu'nda çeken Yılmaz, tatil boyunca okulun temizlik, boya badana ve bahçe bakımı işlerini yaparak okulu eğitim sezonuna hazırlıyor.

Daha önce de işlediği bir suç nedeniyle cezaevinde kaldığını ve 2002 yılında tahliye olduğunu hatırlatan Yılmaz, kıyaslama yapmaya bile gerek duymuyor. Uygulamadan çok memnun olduğunu dile getiren Yılmaz, cezasını hem dışarıda çektiğini hem de kamu yararına bir işle uğraşmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ediyor. 'Uygulama çok güzel' diye özetleyen 7 Eylül İlköğretim Okulu Müdürü Fikret Akkaya, Aydın Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü yetkililerinin kendisine ulaştığını ve uygulamaya bu şekilde dahil olduklarını ifade etti. Uygulama sayesinde herhangi bir gideri olmadan ihtiyaç duydukları kadroya sahip olduklarını kaydeden Akkaya, "15 günde okulun tüm boya işlerini tamamladı. Bize çok önemli bir nitelikli insan gücü kazandırdı." diye konuştu. Uygulamadan memnun olan Şehit Cafer İlköğretim Okulu Müdürü Hüseyin Sağlam ise kendisine sunulan teklifi kabul etmiş olmaktan dolayı mutluluk yaşadığını ifade etti. Sağlam, şöyle konuştu: "İmkânsızlıklar nedeniyle yeni bir kadro alamıyorduk. Bu sayede bu açığımızı kapattık. Eğer bu yönde kararlar verilmeye devam ederse, bundan sonra da uygulama kapsamındaki hükümlülerin okulumuzda görev yapmasını istiyorum. "

Çocuklarının okulunu boyuyor

Denetimli serbestlik uygulamasından yararlanan E.Y.'nin 10 aylık hapis cezası da Germencik Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 10 ay kamu hizmeti cezasına çevrildi. Y.'nin, bu cezasını, 2 çocuğunun öğrenim gördüğü Germencik 7 Eylül İlköğretim Okulu'nda çekme talebi yerinde görülerek kabul edildi. 11 Haziran 2007 tarihinde infazı yapılarak okulda görev yapmaya başlayan Y., 11 Ocak 2008 tarihine kadar okulun temizlik, boya badana, bahçe bakımı ve tadilat işlerini üstlenecek. Y., cezasını çekerken çocuklarıyla birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu ifade ediyor. Ceza almadan önce hiç okula uğramadığının altını çizen Y., bu süre içerisinde çocuklarıyla eşinin ilgilendiğini, ancak ceza aldıktan sonra okul idarecileri ve öğretmenleri ile tanışma fırsatı bulabildiğini söylüyor.

Mehmet Barlas

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber