Bolu'nun yeni gözde mekanı; Taşlı Yayla Göleti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abant Gölü'nün yedi kat büyüklüğünde olacak Taşlı Yayla göleti, Bolu'nun yeni gözde mekanı olacak.

İl Özel İdaresi'nin 2005 yılı yatırım programına alındıktan sonra çalışmalara başlanan gölet, kentin ekonomisi için büyük bir avantaj sağlayacak.

Göletin tamamının faaliyete geçmesi ile birlikte yaklaşık 8 bin dekarlık alan sulama imkanına kavuşacak. Elma, şeftali, patates ve fasülye üretiminin yaygın olduğu Bolu'nun Seben ilçesinde sulama imkanından yararlanacak yerlerin başında. Sulama göleti ile birlikte yıllık elde edilen ürün miktarında büyük bir artış olacağı hesaplanıyor. Gölet, son zamanlarda büyük illerde başlayan susuzluk sorunun gelecek yıllarda Bolu'da yaşamaması için büyük önem taşıyor. Gölet suyu ihtiyaç duyulması durumunda Bolu ve ilçelerinin içme suyunun karşılanması amacıyla da kullanılabilecek. Şehir merkezine 35 kilometre uzakta bulunan gölet, göçmen kuşların konacağı doğal alan olması bekleniyor.

Taşlı Yayla Göleti'nin tüm bunların yanı sırada birinci derecede orman yangınları tehlikesi altında bulunan Bolu için ayrı bir değeri bulunuyor. Yüzölçümünün yüzde 60'ı ormanlarla kaplı olan Bolu'da muhtemel yangınlara karşı yangın söndürme helikopter su almasında önemli rol oynayacak. Taşlı Yayla göletine bu güne kadar 800 bin YTL civarında harcama yapıldı. 2007 yılında ayrılan bütçe ile 500 bin YTL harcama yapılması planlanıyor. Gölette 2008 yılında su tutulması ve Seben ilçesine sulama suyu verilmesi hedefleniyor.

Bolu Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahsin Akduman, Abant'ın yedi katı büyüklüğündeki taşlı yayla göletinin Bolu'nun altarnatif su kaynağı olacağını söyledi. Akduman ve meclis üyeleri Bolu merkeze 35 kilometre uzakta yapımı devam eden Taşlı Yayla Göletinde incelemede bulundu.

Taşlı Yayla göletinin Abant gölünde 7 kat büyüklükte bir gölet olduğunu kaydeden Akduman, ''Yapımı devam eden taşlı yayla göleti tamamlandığında Seben ilçesinin sulama ve içme suyunu karşılayacak. Bolu'nun içme suyu ihtiyacı olduğunda Bolu'ya da yetecek kapasitede olan bir göl durumunda olacak. Göletin tamamlanmasıyla Bolu uzun yıllar su sorunu yaşamayacak. Ayrıca göletin bulundu bölgenin iklimi değişecek. Bölgede daha fazla yeşil alana kavuşacak ve yaylacılık yapan vatandaşlarımızın tarımsal ihtiyaçları karşılanmış olacak.'' diye konuştu.

Bolu'nun çevresinin ormanlarla kaplı olduğunu anlatan Bolu Özel İdare Genel Sekreteri Tahsin Akduman, ''Son yıllarda yaşanan orman yangılarını herkes görmekte. Çıkan orman yangınlarının kısa bir süre içerisinde söndürülmesine neden olan en büyük etken su kaynağının yakın olması. Bu bölgede çıkacak olan orman yangınlarına müdahale edecek olan yangın söndürme uçağı ve helikopteri buradan rahat bir şekilde su alarak, çıkan yangına müdahale edebilecektir.'' şeklinde konuştu.

Akduman, göletin tamamlanmasıyla birlikte su sporlarının da yapılabileceğini belirterek, ''Taşlı Yayla göleti çok büyük bir göl olacak. Göle su tutmaya başladığımızda uzaydan bile görülebilecek. Böyle bir göl üzerinde su sporlarının yapılması da kolay olacak. Bunun için de hazırlıklar yapılmalı. Su sporu turizminin geliştirilmesi sağlanmalı. Bölgede yapılacak olan sportif faaliyetler sayesinde yöre halkı da rant sağlamış olacak. Gölet yöre halkının ekonomisini de etkileyecektir.'' açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber