Sıcak varisleri artırıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayram Açar, sıcak havaların varisleri tetiklediğini söyledi. Son günlerde hastaneye çok sayıda varis hastasının müracaat ettiğini belirten Açar, sadece sıcaklardan dolayı hastaneye müracaat eden hasta sayısının 5 günde 15'e çıktığını ifade etti.

Varis hastalığının hafife alınmayacak kadar ciddi olduğunu dile getiren Açar, "Bacaklardaki toplardamar duvarlarının elastikiyetinin bozulması suretiyle kanı ileriye doğru hareket ettirememesi, taşıyıcı görevini yapamaması sonucu damarların genişleyip kese halini alması ve belirgin hale gelmesi varis hastalığının ortaya çıkmasına vesile olur." dedi.

CİDDİYE ALIN, AMELİYAT OLMAYIN

Erişkin erkeklerin yarısında, kadınların ise üçte ikisinde değişik oranlarda varislenmiş damarlar bulunduğuna dikkat çeken Açar, "Gece oluşan kramplar, kaşıntı, şişkinlik, ayakta kalma ile ağrı, sıkça görülen şikayetlerdir. Bu şikayetler varislerin büyüklüğü veya sayısı ile orantılı değildir. Havanın sıcak olması özellikle bayanlarda hamilelik ve menstruasyon sırasında varislerle ilgili şikayetler artar. Hanımlarda varislere, erkeklere oranla 4 kat daha fazla rastlanmaktadır. Çalışan kadın veya erkeklerin yaklaşık yüzde 20'sinde kronik varisler görülmektedir. Bu kişilerdeki damar genişlemeleri değişik derecelerdedir. Ayakta duran insanlarda adale pompası çalışmadığı için varis oluşumu kolaylaştırır" diye konuştu. Başlangıçtaki bu masum yakınmaların ileride varise neden olacağını aktaran Açar, "Varisten korunmak ve tedavi olmak mümkündür, kesin tedavi ise ameliyattır. Sıcak havalarda varisten korunmak için bol bol dinlenmeli, duştan sonra varis bölgesine soğuk su ile yıkamak, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber