Gül ilk turda seçilir mi?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 20 Ağustos Pazartesi günü yapılacak.

Nisan ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 367'dan daha az sayıda milletvekilinin oturuma katılması nedeniyle seçilemeyen Gül'ün bu defa 367 sıkıntısı bulunmuyor. MHP'nin ve DTP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi turlarına katılacaklarını açıklaması nedeniyle toplantı yeter sayısı konusunda bir sıkıntı yaşanmayacak.

Gül, ilk iki turda 367, üçüncü ve dördüncü turda ise 276 oy aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

Seçimin yapılacağı oturumu TBMM Başkanı Köksal Toptan yöneteceği için oy kullanamayacak. Böylece AKP'nin oyu 340'a düşüyor.

Gül'ün ilk iki turda seçilmesi için AKP'li bütün milletvekillerinin yanı sıra partisi dışından en az 27 milletvekilinin daha oyunu alması gerekiyor.

Gül'e ilk destek Şanlıurfa Bağımsız milletvekili Seyit Eyyüpoğlu verdi. Eyyüpoğlu'nun da oy vermesiyle Gül'ün ihtiyaç duyduğu oy sayısı 26'ya düşüyor.

DTP de yetmiyor

*Meclis'te 20 milletvekili ile temsil edilen ve Gül'e oy verip vermeyecekleri hala belirsizliğini koruyan DTP'lilerin blok halinde Gül'e oy vermeleri halinde bile 367'ye ulaşılmıyor. Bu durumda Gül'ün en az 6 oya daha ihtiyacı olacak.

*Gül'ün ilk iki turda seçilmese bile 28 Ağustos'ta yapılacak 3. turda 276 alarak seçilmesine ise kesin gözüyle bakılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber