Türkiye'de yaşadıkları kentte en mutlu olanlar Ankaralılar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından, "75 Avrupa kentinde yaşam kalitesine ilişkin kamuoyu yoklaması" başlığıyla açıklanan bir araştırma çerçevesinde Ankara, İstanbul, Antalya ve Diyarbakır'dan 500'er kişinin görüşleri de yansıtıldı.

Geçen Kasım ayında "Gallup-Macaristan" tarafından yapılan kamuoyu yoklaması, İstanbulluların yüzde 70, Diyarbakırlıların yüzde 77, Ankara ve Antalyalıların ise yüzde 80'den fazlasının kentlerinde yaşamaktan memnun olduklarını gösteriyor.

Atinalıların yüzde 40'a yakını kentlerindeki yaşamdan şikayetçi gözükürken, Hollanda'nın Groningen kenti sakinleri yüzde 99'a ulaşan mutluluk yansıtıyor.

Kamuoyu yoklamasının kentlerdeki istihdam olanaklarını ele alan bölümünde, "kolaylıkla iyi bir iş bulunan kentler" sıralamasında, Diyarbakır 72'nci, Ankara 65'inci, İstanbul 60'ıncı ve Antalya 51'inci olurken Çek Cumhuriyeti'nden Prag ve Danimarka'dan Kopenhag ilk iki sırada.

"Makul bir fiyata konut temin etme olanaklarına" ilişkin soruya alınan yanıtlara göre yapılan sıralamada Almanya'nın Leipzig kenti birinci olurken, Diyarbakır 15'inci, Antalya 24'üncü, Ankara 27'nci, İstanbul 56'ncı yeri alıyor. Paris bu sıralamada sonuncu oluyor.

Kamuoyu yoklamasının sonuçları, yabancıların uyum sağladıkları kentler sıralamasında Romanya, Bulgaristan, Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerinin kentlerini öne çıkarırken, söz konusu uyumun en alt düzeyde kaldığı kentler arasında Malmö, Stockholm, Berlin ve Viyana'yı gösteriyor.

Bu sıralamada Antalya 8'inci, İstanbul 30'uncu, Ankara 31'inci, Diyarbakır 39'uncu oluyor.

Hava kirliliğini kentlerinde "ciddi bir sorun" olarak göstererek şikayetçi olanların başında Atinalılar geliyor.

Ankaralıların yüzde 50'den fazlası, Diyarbakır ve Antalyalıların yüzde 60'a yakını, İstanbulluların ise yüzde 70'den fazlası aynı şikayeti dile getiriyor.

Kentlerindeki toplu taşımacılık ve ulaştırma hizmetlerinden en memnun olanların başında Finlandiya'nın Helsinki kenti sakinleri geliyor.

Bu sıralamada yüzde 50'ye yakını olumsuz görüş bildiren İstanbullular 68'inci, yüzde 40 kadarı hoşnut olmayan Diyarbakırlılar 62'nci, yüzde 30 kadarı memnun olmayan Antalyalılar 56'ncı, Ankaralılar 54'üncü yeri alıyor.

Kentlerdeki yeşil alan olanaklarına ilişkin sıralamada Malmö, Münih ve Stockholm ilk üçe girerken, Antalya 24'üncü, Ankara 33'üncü, Diyarbakır 55'inci, İstanbul 56'ncı sırada bulunuyor.

İnsanların kendilerini güvenli bir ortamda hissettikleri kentler sıralamasında Finlandiya, Danimarka, Hollanda gibi kuzey ülkeleri ön plana çıkarken, İstanbul sonuncu gözüküyor. İstanbulluların yüzde 70'e yakını kendisini güvenli bir ortamda hissetmediğini belirtiyor. Bu oran Diyarbakır'da yüzde 35'e, Antalya'da yüzde 30'a, Ankara'da yüzde 20'ye yaklaşıyor.

Kentlerdeki sağlık hizmetlerinin kalitesine ilişkin değerlendirme ve sıralamada Hollanda'nın Groningen, Belçika'nın Liege, Fransa'nın Lille kentleri ilk üçe giriyor.

Bu sıralamada Ankara 50'nci, Diyarbakır 55'inci, İstanbul 57'nci ve Antalya 58'inci gözüküyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber