Yeni kabinede ?Gül' nezaketi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Ağustos 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şamil Tayyar'ın yazısı

Başbakan Erdoğan, bugün Çankaya Köşkü'ne yeni hükümet listesini götürecek. 6-16 arasında bakanın kabine dışında kalacağı veya yerlerinin değiştirilebileceği konuşuluyor. Ağırlıklı görüş, Erdoğan'ın sürpriz yapacağı yönünde. Sürprizin boyutları, milletvekili aday listesindeki gibi büyük olur mu, göreceğiz.

Eğer dünkü Merkez Yürütme Kurulu'ndaki (MYK) hava listeye yansırsa, mevcut bakanların büyük bölümü sadece yasama faaliyetleriyle yetinmek zorunda kalabilir.

Nasıl mı?

MYK'ya genel başkan yardımcıları, genel sekreter, grup başkanvekilleri ile kadın ve gençlik kolları başkanları katıldı. Başbakanla birlikte toplantıdaki üye sayısı 20'ye ulaştı. Erdoğan, herkese birer boş kağıt vererek hem mevcut bakanlara puan vermelerini hem de gönüllerindeki hükümeti kurmalarını istedi.

Hiç kimse kopya çekmedi, birbirine bakmadı. Listeler katlandıktan sonra başbakanda toplandı. Başbakan ise 60. hükümet oluşumunda bu listelerden yararlanacağını ifade etti. Kulağımıza gelen haberlere bakılırsa, mevcut bakanların önemli bölümü MYK üyelerinden çizik yemiş.

Bir önemli gelişme ise Abdullah Gül'ün durumu. Gül, Erdoğan'ın Sezer'e götüreceği 60. hükümet listesinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak yer alacak. Amaç, Meclis iradesine saygı göstermek. Bir MYK üyesi bu durumu şöyle izah etti: ?Cumhurbaşkanlığı seçimi, daha ileri tarihte yapılacak. Eğer Gül'ün ismi hükümet listesinde olmazsa seçildiğini ilan etmiş olursunuz. Bu da Meclis'in iradesine saygısızlık olur.'

Peki sonra?

Gül yeni hükümette olacak ama cumhurbaşkanı seçildiği takdirde istifa edecek ve halefinin atama kararnamesinde cumhurbaşkanı olarak kendi imzası bulunacak.

Ayrıca iki devlet bakanlığı koltuğu yeni kabineye eklenecek. Bazı bakanlıkların ayrılması ve yeni bakanlıkların kurulması ise mevzuat değişikliği gerektirdiği için daha sonra gerçekleştirilecek.

Dikkatimi çeken bir iki husus daha var. MYK'da gerekli desteği görmese de ekonomide Kemal Unakıtan'ın daha etkili bir görev üstleneceğini söyleyebiliriz. Resmen olur mu bilemem ama fiilen ?ikinci adam' gibi çalışacak.

Kurumlar arası mutabakatta önemli rol üstlenen Cemil Çiçek ve Vecdi Gönül'ün ağırlıklı yerini yeni dönemde Murat Beşesgioğlu alabilir. İçişleri, Milli Savunma ya da Adalet Bakanlığı yeni görev alanı olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber