Temsil Yeteneğine Yürütmeyi Durdurma

Türk Büro sen tarafından, 13.01.2007 tarih ve 26402 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ?Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelik?in ilgili maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Başbakanlık aleyhine açılan dava sonuçlandı. Dava konusu yönetmeliğin 12/1 maddesinde yer alan "temsil yeteneğine" ilişkin düzenleme hakkında, bu temsil yeteneğinin belirlenmesinde hangi ölçütlerin esas alınacağının hükme bağlanmadığı görüldüğünden, yürütmeyi durdurmaa kararı verildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2007 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Dava konusu yönetmeliğin 9/1 fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan; ?Ancak Arapçanın yaygın olarak konuşulduğu ülkelerde Arapçanın bilinmesi yeterlidir.? Hükmünde, birinci cümle uyarınca bilinmesi zorunlu kılınan diğer diller olan İngilizce, Almanca ve Fransızca dilleri ile karşılaştırıldığında, Arapça diline ayrıcalık tanındığı ve dava konusu Yönetmelikte, ?yaygın olarak konuşulma? ibaresinin açıklanmadığı görüldüğünden, bu düzenlemede kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlık görülmemiş ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.

- Dava konusu yönetmeliğin 12/1 maddesinde; ?Personelin seçimi ve atanmasında temsil yeteneği göz önünde bulundurulur ve bu husus mesleki yeterlilik ile birlikte değerlendirilir.? Hükmünde sözü edilen temsil yeteneğinin belirlenmesinde hangi ölçütlerin esas alınacağının hükme bağlanmadığı görüldüğünden ve maddenin bu içeriği ile, temsil yeteneğinin saptanmasında nesnel olmayan değerlendirmelerin yapılmasına yol açacağından dolayı yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.

- Dava konusu yönetmeliğin 16/1 maddesinin b bendinde; ?Haklarında ceza soruşturması veya aylıktan kesme ve daha ağır bir cezayı gerektirecek disiplin soruşturması açılanların dış göreve atanmaları, soruşturma sonucuna kadar ertelenir.? hükmüne; aynı maddenin 4. fıkrasında ise, ?yurtdışında sürekli göreve atananlardan haklarında birinci fıkranın (b) bendinde sayılan nitelikte soruşturma açılanlar, süre beklenmeden yurtiçi göreve atanabilir.? Hükmüne yer verilmiş; dava konusu olan bu bent ve fıkra hükümlerine göre, ilgili hakkında ?ceza ve disiplin soruşturması açılmış olmasının?, bu personelin dış göreve atanmasının ertelenmesi veya yurt dışında ise, süre beklenmeden yurtiçi göreve atanması için tek başına yeterli bir neden olarak görülmediğinden ve bu hükmün keyfi olarak kullanılmasının önünü açacağından, bu durumun da, personelin mağdur olmasına ve yurt dışında yürütülen kamu hizmetinin aksamasına yol açacağından dolayı mahkemece yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.

Yönetmeliği görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber