Hükümet programının ana hatlarını demokratikleşme ve ekonomi oluşturacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Ağustos 2007 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

60'ıncı Hükümet'in kurulmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın Meclis'e sunacağı hükümet programının ana hatlarını demokratikleşme, ekonomi ve istihdamı artırıcı önlemler oluşturuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'de okuyacağı 60'ıncı Hükümet Programı'nda, sivil anayasayla, siyasal yaşamın demokratikleşmesi için anayasadan başlayarak ihtiyaç duyulan bütün yasalarda gerekli düzenlemelerin yapılması, ekonomik istikrar ve en geç 2013 yılına kadar milli gelirin 10 bin doların üzerine çıkarılması ve istihdamı artırıcı tedbirler öne çıkıyor. İşte yeni cumhurbaşkanının kabine listesini onaylanmasının ardından Meclis'e sunulacak 60. Hükümet Programı'nın ana başlıkları:

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

YENİ ANAYASA: En geniş toplumsal uzlaşmayla, kısa, öz ve açık, yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkileri parlamenter sistemin kuvvetler ayrılığı esasına göre açık ve net olarak anlatacak bir anayasa hazırlanacak. İşkenceye ?sıfır tolerans' ilkesi kararlılıkla uygulanmaya devam edilecek. Temel hak ve özgürlükler konusunda yeni adımlar atılacak.

ŞEFAF VE ETİK KRİTERİ: Siyasi partilerin hesapları ve adayların harcamalarına saydamlık ve denetlenebilirlik gelecek. Siyasi etik komisyonu kurulacak, mal beyanıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

HEDEF 10 BİN DOLAR: 2013'te kişi başına gelir 10 bin dolara çıkacak, milli gelir 800 milyar doları aşacak, ihracat 200 milyar doları aşacak, turizm geliri 40 milyarı yakalacak, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye yaratılacak.

ÖZELLEŞTİRME ATAĞI

VERGİ YÜKÜ HAFİFLEYECEK: İşveren üzerindeki vergi yükü hafifletilecek. Damga vergisi ve işlem vergileri kaldırılacak. Bölgesel ve sektörel teşvikler uygulanacak. Başta Halk Bank olmak üzere kamu bankalarının özelleştirilmesi sağlanacak.

İSTİHDAM POLİTİKASI: Gençler işadamı oluyor projesi başlatılacak. İşsizlik Sigortası Fonu kullanım alanı genişletilecek. İşgücü piyasasında İŞKUR'un tekel yetkisi kaldırılarak özel istihdam bürolarının açılması sağlanacak. İstihdam üzerindeki vergi ve benzeri yükler düşürülecek. Özel sektörde çalışan özürlülerin sigorta primlerini Hazine ödeyecek.

ÇEVREYE ÖNEM VERİLECEK: Nüfusu 50 binin üzerinde olan şehirlerde atık suların arıtılmadan denizlere verilmesi önlenecek. Modern katı atık tesislerinin kurulması sağlanacak. Orman köylüsüne verilen destekler artırılacak.

TURİZME KDV DOPİNGİ: 2008 başından itibaren turizm sektöründe uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek. Turizmde çeşitliliği sağlayacak yeni atılımlar yapılacak.

SAĞLIKTA 2008 DEVRİMİ

GENEL SAĞLIK SİGORTASI: 18 yaşın altındaki çocukların tamamının sağlık güvencesi altında olacağı ?Genel Sağlık Sigortası' sistemi, 2008'de uygulamaya geçecek. Kan ve kan ürünleri teminin vatandaşın sırtında yük olmasının önüne geçilecek.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE: Kayıtdışı ekonomi, yolsuzluk ve karaparayla mücadele kararlılıkla sürdürülecek. Yolsuzluklarla mücadeleye kararlılıkla devam edilecek.

TOKİ TAM HIZ: Toplu Konut İdaresi konut yapmaya devam edecek. Tamamlanmış konut sayısı toplam 500 bine çıkartılacak.

EYLÜL'ÜN İLK HAFTASI TAMAM

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yeni kabineyi yeni cumhurbaşkanına bırakması, hükümet programının da Meclis'te okunmasını geciktirdi. AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün 28 Ağustos'ta yani üçüncü turda seçilmesi durumunda, Hükümet Programı'nın da en geç Eylül ayının ilk haftasında Meclis'te okunarak, hükümetin güvenoyu alması planlanıyor. Daha önce AK Parti'nin yaptığı takvime göre 20 Ağustos Pazartesi günü 60. Hükümet'in onaylandığına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, 21 Ağustos Salı günü ise hükümet programı okunacaktı. 24 Ağustos Cuma günü hükümetin programı üzerine görüşmeler, 27 Ağustos Pazartesi günü ise güven oylaması yapılacaktı. Cumhurbaşkanı Sezer'in kabineyi onaylamaması bu takvimin rafa kaldırılmasına neden oldu.

Düzgün KARADAŞ (ANKARA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber