Uşak Valisi'nden soyguna yalanlama

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ağustos 2007 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uşak Valisi Kayhan Kavas, Kanatlı Denizatı Broş'un sahtesi ile değiştirildiği iddiası ile ilgili yargı süreci devem ederken, bir gazetede Uşak Müzesi'nde yeni bir hırsızlık ya da soygunluk olayı olduğu yönündeki haberin doğru olmadığını söyledi.

Yeni bir soygun ya da hırsızlık olayı olmadığını kaydeden Vali Kavas, envanterde gözükmesine rağmen sayım esnasında 38 tane esere rastlanılamadığını, Kültür Bakanlığı envanteri ile mevcut envanterin karşılaştırılacağını söyledi.

Bugün bir gazetede çıkan 'Uşak Müzesi yine soyuldu' haberi ile ilgili açıklamalarda bulunan Uşak Valisi Kavas, "Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesi ile ilgili yargı süreci bilindiği gibi devam ediyor. Bununla ilgili cezaevinde olan kişilerde var. Bunun dışında aynı zamanda 38 adet parçanın daha kayıp olduğu ile ilgili bir yeni haber var. Bu bilgiler yanlış bilgi. Bildiğiniz gibi geçen sene bu olay meydana geldikten sonra Kültür Bakanlığımızca bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyonca müzedeki eserlerin tek tek sayımı ve dökümü yapılıyor. Bununla ilgili komisyon çalışmalarını sona erdirdi. Ancak Kültür Bakanlığı ile mevcut olan envanterlerin kontrolünün olması gerekiyor ve bu kontrol süresi devam ediyor. Yani gazetedeki haberde sanki 38 tane eser varmış, bu 38 tane eser kasada saklanıyormuş, daha sonra bu 38 tane eser kasadan alınmış gibi bir anlam ortaya çıkıyor. Bu bilgi doğru değil. Bu eserler kaybolmuş veya çalınmış değil. Envanterde gözükmesine rağmen bu sayım esnasında 38 tane esere rastlanılamamış. Mesele bu. Bu sayım esnasında olan bir durum olmuş. Dolayısıyla bu mesele böyle." dedi

Güvenlik kameralarının çalışmadığı şeklindeki bilginin de doğru olmadığını vurgulayan Vali Kavas, kameraların çalıştığını söyledi. Güvenlik ile ilgili hiçbir sorun olmadığını ifade eden Vali Kavas, müze binasının büyüklüğü ile ilgili bir sorun olduğunu söyledi. Müze binasının küçük olduğundan şikayetçi olan Vali Kavas, "Daha büyük bir binaya Uşak'ın ihtiyacı vardır. Yeni müze ile ilgili yeni çalışmaları siz biliyorsunuz. Özellikle Devlet Demir Yolları'nın gar binası içerisinde müze yapma çalışmalarımızı biliyorsunuz, çalışmalar devam ediyor. Ya orası olacak ya da yeni yer tespit edilecek. Dolayısıyla bu önemli açıklamayı yapmayı gerekli buldum." şeklinde konuştu.

Şu anda soruşturmanın devam ettiğini ifade eden Vali Kavas, Kültür Bakanlığı envanteri ile mevcut envantere şu anda bakıldığını belirtti. Vali Kavas, "Kültür Bakanlığı'nın envanteri ile karşılaştırılarak geçen sene Haziran ayından beri oluşturulan bu komisyon bir yıldır sayıyor. Uşak dışından da elemanlar geldi. Onlar da buna dahil oldular. Gazete haberinden okuyup anladığım kadarıyla sayım komisyonlarından bir tanesinin bazı iddiaları var. Bu ayrı bir konu. Bu oradaki personelle ilgili. 'Yavaş çalışıyorlar. Ağır çalışıyor' deniliyor. Ben raporu görmediğim için bilemiyorum. O şikayetini yapan kişi şikayetini direk bakanlığa yapmış. O ayrıntıyı ben göremedim. Ama tekrar ediyorum. Gazete haberi sanki 38 tane eser varmış, o kasada duruyormuş, o kasadaki eserler alınmış, çalınmış, kaybolmuş gibi bir mana ifade ediyor. Bu doğru değil. Geçen yıldan beri yapılmakta olan sayımlarda envanterde kayıtlı olduğu halde görülemeyen, belirlenemeyen 38 tane eser var. Ama bu 38 tane eser Kültür Bakanlığı'nın envanterindeki bilgilerle de karşılaştırılarak, hakikaten kayıtlı mı, değil mi ona bakılacak. Durum budur. Yani yeni bir hırsızlık yeni bir çalınma olayı yoktur. İlgili sayım çalışması ile ilgili yetkili kişiler bakanlığa bilgilerini iletti." diye konuştu


"Uşak Müzesi'nde 122 eser eksik"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Uşak Müzesi'nde çalındığı iddia edilen eserlerle ilgili olarak, "'Uşak Müzesi'nde envanter bilgilerine göre 20 bin 566 arkeolojik eser kayıt olması gerekiyor. Ancak yapılan teftiş sonucunda 122 eserin eksik olduğu görüldü. Sayımda 20 bin 444 eser olduğu ortaya çıktı. Bunların hangi dönemde kaybolduklarına ilişkin müfettiş soruşturması devam ediyor" dedi.

Düzgün, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "yaklaşık 15 yıldır denetlenmeyen müze koleksiyonlarının 2006 yılından itibaren sayıma tabi tutulduğunu" hatırlattı.

Orhan Düzgün, bazı basın yayın organlarında Uşak Müzesi ile ilgili çıkan haberle ilgili olarak, Uşak Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu tutuklandığında bir müfettiş nezaretinde makam odasındaki çekmece ve dolapların kontrol edildiğini, orada bulunan eserlerin müzedeki değerli eserlerin saklandığı kasaya konulduğunu anlattı.

Eserler kasaya yerleştirilirken sayımının yapılmadığını, ancak kasanın mühürlendiğini belirten Düzgün, müzede 1 yıldır sürdürülen eser sayım ve tespiti kapsamında, kasanın da açıldığını ifade etti. Düzgün, kasada eksik eser çıkması ile ilgili olarak, "Değerli eserler müzenin kasasında korunuyor. Müzenin kasasının içinde zaten var olan eserler bulunuyor. Müdürün çekmecesinden alınıp kasaya konulanlar değil, sayımda kasada öteden beri saklanan eserler arasında eksikler çıktı" dedi.

122 ESER EKSİK

Orhan Düzgün, Uşak Müzesi'nde, envanter bilgilerine göre 2006 yılı sonu itibariyle 20 bin 566 arkeolojik eserin olması gerektiğini, ancak 1 yıldır yapılan teftiş sonucunda, 122 eserin eksik olduğunun tespit edildiğini söyledi. Düzgün, "Sayımda 20 bin 444 eser olduğu ortaya çıktı. Eksik olan 122 eserin hangi dönemde kaybolduklarına ilişkin müfettiş soruşturması devam ediyor" diye konuştu.

Müfettiş soruşturması tamamlanıncaya ve suçluluğu ispat edilinceye kadar kimsenin zan altında bırakılmaması gerektiğine de değinen Düzgün, "Personeli zan altında bırakmamak gerekli. zaten suçluluğu tespit edilen müze müdürü şu an cezaevinde" dedi.

Düzgün, müzeye 6 personel daha atadıklarını, fiziki şartlarının iyi olmaması nedeniyle de müzenin Devlet Demiryollarının gar alanında yapılacak yeni müze binasına taşınması için çalışmalar yaptıklarını da bildirdi.

Ayrıca, Türkiye genelindeki müzelerde kayıtlı eserlerin sayımı, envanter bilgileri ve orjinalliklerinin karşılaştırılmasına yönelik sayım, kontrol ve denetimlere devam ettiklerini dile getiren Düzgün, "60 müzenin güvenlik ve alarm sistemini de yenilediklerini, geri kalanlar için çalışmaların sürdüğünü" de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber