Yolcu otobüslerindeki televizyonlar kalkmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2007 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'de meydana gelen trafik kazasında 5 kişinin hayatını kaybetmesi 57 kişinin de yaralanması kazaların oluş nedenlerinin yeniden araştırılmasını gündeme getirdi.

Kayseri-Malatya karayolunda meydana gelen kazada ise yolcuların iddiasına göre sürücünün aşırı hız yapması ve televizyon seyretmesi olarak ortaya çıkması da başka bir tartışmayı gündeme getirdi. Sürücünün televizyonu izlemesini değerlendiren uzmanlar, eğer böyle bir şey varsa yolcu otobüsündeki televizyonun ruhsata işlenmediğini dile getirdiler. Yolcu otobüslerindeki televizyonların ruhsata işlenmesinde sürücünün televizyonu görmeyecek noktaya monte edildiğine dikkat çekildi. Televizyonların kazalara davetiye çıkardığını düşünen bazı seyahat firmaları gece yolculuklarında televizyon açma yasağı getirdi.

Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Trafik ve yol Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Trafik Öğretmeni Kudret Asma, yolcu otobüslerindeki televizyonların üretim aşamasında konulduğunu ve ruhsata mutlaka işlettirildiğini dile getirdi.

Türkiye'de bazı otobüslere üretim aşamasında olmamasına rağmen sonradan televizyon monte edildiğine dikkat çeken Kudret Asma, "Uzun yolculuklarda firmalar müşterilerin televizyon izlemeleri sağlamak amacıyla farklı hizmet sunuyorlar. Ancak bunların otobüs içerisine monte edilirken bazı standartlara uyulması şarttır" dedi.

Kudret Asma, yolcu otobüslerindeki televizyonların ruhsata işlenirken dikkate alınan hususun sürücünün görmeyeceği bir şekilde monte edilmesi gerektiğini ifade etti. Asma, sonradan monte edilen televizyonlarda ruhsat alınmaması ve dikkat edilmemesine bağlı olarak bu hususların gözden kaçtığına dikkat çekti. Dernek başkanı Asma, bu konuda da denetimin şart olduğunu anlatarak, "Kayseri'deki kazada yaşamını yitirenler vatandaşlarımıza üzüldük. Ancak dikkatsizliğin, tedbirsizliğin ve denetim yetersizliğinin bedelini ağır ödüyoruz. Bu nedenle biran önce özellikle yolcu otobüslerindeki denetimleri dikkate almalıyız. Kaldı ki yük taşıma ruhsatı alan kamyonlarda yolcu taşınıyor. Hayatlarını kaybeden fındık işçileri oldu. Sonuçta bu araçlar trafikten men edilmesi gerekirken, yolcu kapasitesi 1 olan kamyonlara 20 kişi aldığından dolayı yolcu kapasitesinden fazla kişi alındığı için komik cezalar kesiliyor" diye konuştu.

Asma, Kayseri'deki kazada yolcuların ortaya attığı iddianın araştırılması ve resmi işlemlerine bakılması gerektiğini vurguladı. Buna göre de gerekirse yolcu otobüslerindeki mevcut konulan televizyonların standartlar çerçevesinde olup olmadığının denetlenmesi gerekirse de kazaların engellenmesi adına kaldırılmasının uygun olacağını dile getirdi.

Kazaya neden olduğu için televizyon yasaklandı

Kayseri'nin seyahat şirketlerinden birisi olan İpek Turizm, yolcu otobüslerindeki televizyonları kazaya neden olabileceği düşüncesiyle gece açılmaması yönünde şoförlerine talimat verdi. Akşam saat 18.00'dan sonra televizyonlar açılmıyor.

İpek Turizm Seyahat Firması Yönetim Kurulu Üyesi Mirza Binboğa, yolcu otobüslerindeki televizyonların kaldırılmasını istiyor. Televizyonların kazalara davetiye çıkardığını düşünen Binboğa, firma olarak yaptıkları tespiti şöyle paylaştı; "Şoför, bu televizyonlarda daha önce kendisinin seyrettiği bir filmin kasetini koyarak yolcuların seyretmesini sağlıyor. Tabi kendisi bu filmi daha önce izlediği için, görüntüyü görmese bile sesini duyuyor ve filmi takip ediyor. Bu sırada gelen seslere göre hareket eden sürücü, 'Tamam filmin burasında şu oluyordu. Şöyle olacaktı' diye düşünüyor. Bu dikkatini dağıttığı gibi belli bir süreden sonra görüntüyü seyretme ihtiyacı duyuyor. Ki, sürücü biraz geriye doğru eğildiğinde ekranı da görme şansı var. Bu da kazalara davetiye çıkarmasına yetiyor. Bu nedenle biz gece saatlerinde televizyonu otobüslerimizde yasakladık"

Binboğa, özellikle batı illerindeki otobüs firmalarının televizyon konusunda kısıtlamalar getirdiğini anlatırken, doğu illerindeki firmaların yolun uzun olmasını da dikkate alarak yolculuk sırasında televizyonlarda film seyrettirdiğini açıkladı.

Yolcular 155'e ihbarda bulunabilirdi

Yolcuların şoförün uyarıları dikkate almadığı yönündeki açıklamaları değerlendiren Kayseri Bölge Trafik Müdürlüğü yetkilileri, yolcuların bu sorunu yaşadıkları anda 155 Polis İmdat hattını arayarak ihbarda bulunmalarının doğru olacağına işaret etti. Yetkililer, yolcuların yaşadıkları bu tür olaylarda durumu polise bildirmelerini isteyerek, "Eğer, yolcu otobüsünde kalorifer çalışmıyorsa, klima çalışmıyorsa bile polisi aradıklarında hemen o otobüs çevrilir ve gerekli işlemler yapılır. Kaldı ki böylesine bir olayda aranmış olsaydı gereken işlemler ve kontroller yapılırdı" uyarısında bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber