Muhalefet partilerinden ortak Anayasa önerisi

TBMM'de bulunan 5 muhalefet partisi ile sivil toplum örgütlerinin katılımıyla hazırlanan anayasa değişikliği paketi hazırlığı yapıldı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Eylül 2019 09:09, Son Güncelleme : 27 Eylül 2019 09:12
Muhalefet partilerinden ortak Anayasa önerisi

CHP Milletvekili ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu başkanlığında bir süredir yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Çalışmalara AK Parti, MHP, BBP ve İYİ Parti komisyona katılmadı, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, HDP, Demokrat Parti ise komisyona katılarak üye verdi. Ayrıca Barolar, meslek odaları ve sendikalar da çağrıya olumlu cevap verdi.

Komisyonun, gündemde yargı reformu olduğu için adil yargılanma hakkı ile ilgili 8 maddeden oluşan teklif hazırladı. Bu maddeler hazırlanırken, silahların eşitliği ilkesi, mahkemeye ulaşma hakkı, suçsuzluk karinesi, bağımsız ve tarafısz mahkeme hakkı, açık usul ve çabukluk ilkesi, yargı kararlarına uyma yükümlülüğü, savunma hakları gibi haklar temel haklar üzerinde duruldu.

HSK'nın yerine yeni bir oluşumu gündeme getiriyor. HSK'nın yerine 'yüksek adalet kurulunun Meclis tarafından atanacak üyelerinin belirlenmesi için nitelikli çoğunluk aranacak, diğer üyeleri ise yargıçlar seçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber