Vali, İl Genel Meclisi hakında dava açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şırnak Valisi Selahattin Aparı, Silopi ilçesinde yapılması düşünülen termik santralın mevzi imar planını onaylamayan Şırnak İl Genel Meclisi hakkında, kararın iptali yönünde dava açtı.

Vali Aparı, Mardin İdare Mahkemesi Başkanlığına gönderilmek üzere Şırnak Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliğine yazdığı dava dilekçesinde, Şırnak İl Genel Meclisinin aldığı kararın hukuka aykırı, çelişkiler ve belirsizlikler taşıdığı gerekçesiyle iptalini istedi.

Aparı, dilekçede, termik santral yapılması düşünülen alanın, tarımsal ve orman alanı olmadığını, çevre kirliliğine sebep olacak her türlü tedbirin alındığını, mevcut tesisin mevzi imar planının yapılmasını engelleyecek bir sakıncanın bulunmadığını bildirdi.

Dilekçede, termik santralın ülke ekonomisine enerji üretme ve Silopi ilçesinde istihdam yaratmak suretiyle kamusal faydası bulunduğunu belirten Aparı, şunları kaydetti:

?Şırnak İl Genel Meclisinin 06 Nisan 2007 tarih, 18 sayılı kararının ve 10 Mayıs 2007 tarih 14 sayılı kararının açıkça hukuka aykırı olması, çelişkiler, belirsizlikler taşıması nedeniyle 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 15. maddesi gereğince iptalini arz ve talep ederiz.?

?BİZ VATANDAŞIN İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETTİK?

Şırnak İl Genel Meclisi Başkan Vekili Nezir Ayan ise Şırnak-Silopi asfaltitlerinin yüksek kalori değeri taşıması ve içerisinde yüzde 8'e yakın kükürt oranı içermesi nedeniyle tehlike arz ettiğini söyledi.

Termik santralın yapılması düşünülen Silopi ilçesine bağlı Gürümlü ve Çalışkan beldelerinin, eğim ve yağış almaları itibariyle su toplama havzası olduğunu kaydeden Ayan, şöyle dedi:

?Yakınında bulunan su kaynakları itibariyle kesinlikle içerisinde yüksek derecede kükürt ve zehirli gazlar içeren santralların kurulması uygun değilir. Silopi'nin can damarı, doğası, temiz su kaynakları ve çevre insanlarının yaz ayları boyunca uğrak yeri olan Gürümlü beldesinin termik santralle birlikte doğası yok olacaktır. Termik santralden çıkacak kükürt ve diğer zehirli gazlar asit yağmurlarına dönüşür. Bu asit yağmurları sonucu canlı türleri yok olmaya mahkum olur. Bu bölgede komisyon üyelerimizle birlikte halkın görüşlerini aldık. Termik santral istemiyorlar. Biz vatandaşın istediği doğrultusunda hareket ettik.?

Meclis üyeleri olarak, termik santraline mevzi imar planı için onay vermemekte haklı gerekçeleri olduğunu kaydeden Ayan, ?Bu nedenle aleyhimize açılan davada, mahkemenin en iyi kararı vereceğinden eminiz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber