E-konsolosluk sayesinde, en yorucu işlemleri bile bir tıkla bitirmek mümkün

Haber Giriş : 28 Ağustos 2007 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuyruksuz diplomasinin yolu internette

Dışişleri'nin e-konsolosluk uygulaması, dünya diplomasi sahasında sayılı projelerden biri haline geldi. Üye sayısı on binleri bulan e-konsolosluk sayesinde, en yorucu işlemleri bile bir tıkla bitirmek mümkün.

1990'larla birlikte yaşamaya başladığımız internet devrimi, birçok hizmeti sanal ortama taşıdı. Hem de daha hızlı ve ucuz olarak... Devleti vatandaşın ayağına getiren e-devlet uygulamaları da sanal devrimin en göz alıcı boyutlarından biri oldu. Bu çerçevede Türkiye, yurtiçinde pek dikkat çekmeyen bir "e-başarı"yı diplomasi alanında yaşıyor son yıllarda. Yaklaşık 10 yıl önce büyükelçilik ve konsoloslukların bilgi-iletişim altyapısını güçlendirmek amacıyla başlatılan çalışmalar, son dönemde büyük ivme kazandı. Hazırlanan projelerle yazılım ve donanım altyapısı düzenlenirken bakanlık içi ve yurtdışı temsilcilikler arası iletişim ağı kuruldu, birimler arası entegrasyon sağlandı. Nihayetinde e-konsolosluk uygulamasına başlanmasıyla, proje dünyada diplomasi alanında ilkler arasına girdi.

2002 Ekim'inde Chicago Başkonsolosluğu'na atanan Naci Koru'nun önderliğinde "sanal konsolosluk" adıyla uygulanmaya başlayan e-konsolosluk, vatandaşların ihtiyaç ve sıkıntıları gözetilerek tasarlandı. Klasik yöntemlerle yapıldığında, vatandaşın bizzat konsolosluğa başvurusu, zaman ayırması, bir konsolosluk işlemi için kimi durumlarda 500 km yol kat etmesi gerekiyordu. Bunun üzerine, Şikago Konsolosluğu'na bağlı vatandaşlara bilgi vermek, formları uzaktan erişilebilir kılmak ve başvuruları kolaylaştırmak amacıyla bir web sitesi hazırlandı. Bu sayede vatandaşlar, formlara internet vasıtasıyla erişerek, posta yoluyla başvuru yapabiliyorlardı. 'Sanal konsolosluk' başarısı Washington Büyükelçiliği'nin de dikkatini çekti ve bu uygulama kısa zamanda bütün ABD konsolosluklarına yayıldı. Zamanla web sitesi geliştirildi ve 2006 Aralık'ında başvurular "online" yapılabilir hale getirildi. Nihayet Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girmesiyle uygulamanın bütün konsolosluklara şamil olması gündeme geldi.

YENİ SİSTEM ÇIĞ GİBİ YAYILIYOR

Okyanus ötesinde bu başarıya ulaşan e-konsolosluk, 20 Şubat 2007 tarihinde Avrupa'da da devreye girdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 4 Nisan 2007 tarihinde Köln'de yaptığı toplantıyla e-konsolosluğu resmen tüm dünyaya duyurdu. E-konsolosluk; Kuzey Amerika'da devreye girdiği Aralık 2006'dan itibaren, 9 ayda 10 bin civarında üyeye ulaşırken, Avrupa'da bu sayı 4 aylık dönemde 9 bine çıktı. Aylık ortalama 1500 yeni üyelik başvurusu alınıyor. E-konsolosluk üyelik başvuruları en fazla vize, pasaport temdidi, askerlik erteleme ve doğum tescili işlemleri için yapılıyor. Hâlihazırda 18 bin 500'e ulaşan üye sayısının, yaz tatili dönüşünde ciddi oranlarda artması bekleniyor.

Aksiyon

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber