7 yıl 3 ay böyle geçti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

7 yıl 3 ay 12 günlük görevi dün biten ve Köşk'e veda eden 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, birçok ilke imza attı. Anayasa kitapçığını fırlatarak tarihe geçen Sezer, mütevazı kişiliği ve tasarruf tedbirleri ile hafızalara kazındı

LİDERLERİN İMZASI İLE ADAY OLDU: Dönemin DSP Lideri ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP Lideri Devlet Bahçeli, ANAP Lideri Mesut Yılmaz, DYP Lideri Tansu Çiller ve FP Lideri Recai Kutan'ın yanı sıra 131 milletvekilinin imzasıyla 25 Nisan 2000 tarihinde cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. 5 Mayıs 2000'de üçüncü turda 330 oyla seçildi.

GÖREV SÜRESİ UZADI: Sezer, görev süresinin uzamasıyla Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar'dan sonra 7 yıl 3 ay 12 gün ile en fazla görevde kalan cumhurbaşkanı oldu.

EŞSİZ DAVET: İlk iki yıl içinde Köşk'teki resepsiyonlar için eşi türbanlı milletvekillerine eşli davetiye gönderen Sezer, daha sonra bu milletvekillerine eşsiz davetiye gönderdi.

49 YURTDIŞI SEYAHAT: ABD'ye bir kez gitti. 49 kez yurtdışına çıktı. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan AB ülkelerine mesafeli durdu.

VETO POLEMİĞİ: Sezer, başta MGK Genel Sekreterliği ataması olmak üzere büyükelçi, vali ve bürokrat atamalarında zaman zaman hükümetle ters düştü. MGK Genel Sekreterliği için hazırlanan iki kararnameyi geri çeviren Sezer, Dışişleri Bakanlığı'ndaki bazı bürokratların da kararnamesini onaylamadı. Bu nedenle birçok AKP bürokratı görevini ?Vekaleten? yürütmek zorunda kaldı.

72 YASA İADE ETTİ: Önüne gelen toplam bin 120 yasadan 72 tanesini iade etti. Bunlardan 60'ı AKP Hükümeti dönemine aitti.

TEZKEREYE KARŞI ÇIKTI : Sezer, görev süresi boyunca Irak ve Kıbrıs'taki gelişmelerle yakından ilgilendi. ABD askerlerinin Türkiye'de konuşlanmasına ve Türkiye üzerinden Irak'a geçmesine izin vermeyi öngören 1 Mart Tezkeresi'ne karşı çıktı.

ANNAN PLANI'NI ELEŞTİRDİ: Kıbrıs politikasında hükümetle zaman zaman ters düştü. KKTC'nin eski Cumhurbaşkanı Denktaş'a yakın durdu.

MGK BİLDİRİLERİNİ HAZIRLADI: Başkanlık ettiği tüm Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının bildirilerini kendi yazdı.

TASARRUFA ÖNEM VERDİ: Tasarrufa büyük önem veren Sezer, bu geleneğini 7 yıl boyunca sürdürdü. Sezer, 7 yılda Köşk bütçesinden 40 milyon 29 bin YTL'lik tasarruf yapıp Maliye'ye aktardı.

OYDAŞMA, GÖNENÇ: Türkçe'nin doğru kullanılmasına büyük önem verdi. Türk Tarih ve Dil Kurumu'na destek çıktı. ?Oydaşma ve gönenç? kelimelerini kullanarak yaygınlaştırdı.

ANAYASA KİTAPÇIĞINI ATTI: Sezer ?Anayasa kitapçığı fırlatma? olayı ile tarihe geçti. 19 Şubat 2001 tarihinde yapılan MGK toplantısı öncesinde söz alan Sezer, hükümetin bazı icraatlarını eleştirdi. Sözlerinin sonuna doğru, bazı düzenlemelerin Anayasa ile çeliştiğini belirten Sezer'in elindeki kitapçığı Başbakan Ecevit'in önüne attığı kulislere yansıdı. Ecevit ve hükümet üyeleri MGK'yı terk etti. Ecevit'in açıklamalarından sonra 21 Şubat ekonomik krizi patladı ve koalisyonun sonunu hazırlayan gelişmeler yaşandı.

ECEVİT'İN GÖNLÜNÜ ALDI: Bu olayla arasının açıldığı Ecevit'i rahatsızlığı döneminde evinde ziyaret etti. Kırgınlığı unutturmaya çalıştı.

BABACAN'A FIRÇA: Bir tasarrufu nedeniyle aleyhine konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan'ı, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Köşk ziyareti sırasında fırçaladı.

ARINÇ'A VETO: Hem 3 Kasım hem de 22 Temmuz seçimleri milletvekili yemin törenlerine katılmadı. Meclis Başkanı Arınç'ın verdiği resepsiyonlara gelmedi.

Kırmızı ışıkta durdu, markette kuyruk bekledi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün görevini tamamlayarak Çankaya Köşkü'ne veda etti. 22'nci dönemde cumhurbaşkanının seçilememesi ve genel seçimlere gidilmesi nedeniyle görev süresi uzayan Sezer, 7 yıl 3 ay 12 gün görevde kaldı. Sezer, görev süresi boyunca selefleri Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'den farklı bir portre çizdi.

Resmi programlar hariç Çankaya Köşkü'nün kapılarını kapatan Sezer, basına hep mesafeli durdu. Hayatında hep sadeliği tercih etti. Göreve geldiği ilk günden itibaren kırmızı ışıkta durarak herkesi şaşırtan Sezer, alışverişlerini eşi Semra Sezer ile birlikte sivil plakalı araçla yaptı.

Görev süresi boyunca 3 hükümet ile çalıştı. DSP Lideri Bülent Ecevit, AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan ve halefi Abdullah Gül'e hükümet kurma görevini veren Sezer, hukukçu kimliğini her ortamda öne çıkardı.

Son veda Ata'ya

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanı sıfatıyla dün Anıtkabir'i son kez ziyaret etti. Ziyaret sırasında çok duygusal olduğu gözlenen Sezer, gözyaşlarını güçlükle tuttu.

Sabah 09.30'da Anıtkabir'e giden Sezer, hafif yağmur altında Aslanlı yoldan yürüyerek Atatürk'ün mozelesine geldi. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu sırada Sezer'in oldukça duygulandığı ve gözyaşlarına hakim olmakta zorlandığı gözlendi.

Atatürk'ün kabrine çelenk koyan Sezer, saygı duruşunun ardından Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Sezer, deftere şunları yazdı:

?Yüce Atatürk, cumhurbaşkanı olarak son kez huzurunuzdayım. Görevimi; ilke ve devrimlerinize, yeminime, anayasal kurallara, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerine bağlılıktan ayrılmadan tamamlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Türk Ulusu'na sizin makamınızda cumhurbaşkanı sıfatıyla hizmet etmiş olmanın onurunu, yaşamım boyunca taşıyacağım.

Hizmet makamları ve kişiler gelip geçicidir. Sonsuza kadar kalıcı olan ilke ve devrimlerinizin kuruluş felsefesini oluşturduğu, laik, demokratik, çağdaş ve aydınlık Türkiye Cumhuriyeti'dir. Hedefini; çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu aşmak biçiminde ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti, başlattığınız aydınlanma savaşını kararlılıkla sürdürecektir.?

Mutlu ÇÖLGEÇEN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber