Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmelik değişikliği için öneri...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB ?e Yönetmelik değişiklik önerisi

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin bazı maddelerinin uygulanmasında ülke genelinde sıkıntılar yaşandığı zaman zaman sitemize gelen maillerde anlaşılmaktadır. Aldığımız duyumlara göre de; MEB ciddi bir Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği değişikliği üzerinde çalışmaktadır. Norm kadro fazlası teknik öğretmemelerin nerelerde görevlendirilebileceği konusu ile Yönetmelik değişikliği çalışmasına katkıda bulunmak amacıyla bazı öneriler sunmaktayız...

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi başlıklı;

?Madde 267- İşletmelerdeki meslekî eğitimin plânlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla kurumda norm kadro içinde bulunan atanmaya esas branşı atölye, lâboratuvar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenlerden koordinatör öğretmen/öğretmenler görevlendirilir. Genel kültür branşındaki yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez.

Koordinatör öğretmen görevlendirilmesinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:

a) Kurumdaki norm kadro sayısı dikkate alınarak, teorik ve uygulamalı meslek dersleri, öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra ?İşletmelerde Meslek Eğitimi? adı altında ek ders görevi verilir.

b) İşletmelerde meslekî eğitim ek ders görevi verilmesinde, işletmelerin kuruma uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısı ile bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınır.

c) Kurumda, ?İşletmelerde Meslek Eğitimi? adı altında verilecek ek ders saati sayısı; bir alan/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıf/sınıflardaki uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez.

d) İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün belirlenmesinde; işletmelere öğrenci gönderen alan/dallardaki sınıfların uygulamalı atölye ve lâboratuvar dersleri haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir.

Grup sayısının belirlenmesinde, ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik? hükümleri uygulanır.

e) Atölye ve meslek dersleri toplam ders yükü hesaplanırken; bölüm, atölye ve lâboratuvar şeflerine, ilgili mevzuata göre ?Plânlama, Bakım, Onarım? adı altında verilen ek ders görevi de eklenir.

f) Bir meslek alan/dalında, koordinatör öğretmen olarak görevlendirilecek yeterli sayıda atölye ve meslek dersleri öğretmeni yoksa bu alan/dala yakın branştaki öğretmene koordinatörlük görevi verilebilir.

g) Koordinatör öğretmenin görevlendirilmesi, öğrencinin işletmede bulunduğu günlerde yapılır.

Aynı öğrenci/öğrenciler için haftada birden fazla öğretmene, ?İşletmelerde Meslek Eğitimi? ek ders görevi verilemez.?

İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevi olarak belirlenen haftalık ders yükü öğretmenlere tam olarak dağıtılmamaktadır hesaplanan bu ders yüküne göre norm kadro belirlenmemektedir. Belirlenen ders yükü yerine keyfi olarak bu işletmeye bu kadar süre yeter mantığından hareketle ders yükü belirlenmektedir. Bu nedenle ilgili bentlerde yapılacak olan değişikliklerle belirlenen toplam ders yükünün tamamının bölüm öğretmenlerine dağıtılmasıyla norm kadro sıkıntısı yaşayan öğretmenler bu sıkıntıdan kurtulacaklardır. Hesaplanan bu toplam ders yükünün tamamının öğretmene dağıtılmasında işyerinin birbirine göre kıyaslanmasıyla işletmelerin kuruma uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısı ile bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınmalıdır.

İşletmelerdeki meslekî eğitim çalışmalarında genellikle idareciler görevlendirilmekte, bu görevlendirmelerde öğrenci ile idarecinin branşının farklılık arz ettiği de gözlenmektedir. İdareciler ise iş yoğunluğundan dolayı bu çalışmaları yerine getirmemektedir.

Yerleşim yeri sınırları dışında İşletmelerdeki meslekî eğitim çalışması yapmak isteyen öğrencilerin bu talepleri genelde geri çevrilmektedir bunu nedeni bu çalışmalarda öğretmen görevlendirilmek istenmemesinden kaynaklanmaktadır.

Bu gibi sıkıntıların giderilmesi için ilgili maddelerde aşağıdaki değişikliklerin yapılması yerinde olacaktır.

Yönetmeliğin 267 maddesinin İkinci fıkrasının (a) ve (b) bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilerek maddeye yeni bir fıkra eklenmelidir.

?a) İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevi olarak belirlenen haftalık ders yükü toplamı; Kurumdaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra ?İşletmelerde Meslek Eğitimi? adı altında ek ders görevi verilir.?

?b) işletmelerde meslekî eğitim ek ders görevi dağıtılmasında, işletmelerin kuruma uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısı ile bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınır.?

?Yerleşim yeri sınırları dışında İşletmelerde Meslek Eğitimi görevi verilen görevlendirilen koordinatör öğretmenlere ödenmesi gereken yol masrafı ve gündelikler konusunda 6245 Sayılı Harcırah Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.?

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin Staj Çalışması ve Esasları bölümündeki Staj zorunluluğu, Staj süresi ve Yerleşim yeri sınırları dışında staj çalışması başlıklı;

?Staj zorunluluğu

Madde 58- Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını kurumda yapan öğrenciler, meslekî bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini ve kurumda olmayan tesis, araç-gereci tanımalarını sağlamak amacıyla staj çalışması yapmak zorundadırlar.

Staj çalışmasının işletmelerde yaptırılması esastır. Ancak başarısı açısından kurumda staj yapması gerekli görülenler ile yeterli işletmenin bulunmaması durumunda, staj çalışması bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde kurumda da yaptırılabilir.

Kurumda yapılacak staj çalışmaları, Meslekî ve Teknik Öğretim Okul ve Kurumlarında Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulamasına İlişkin Yönerge doğrultusunda hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri süresince yapılabilir.

Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen staj çalışmasını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez ve kurum birinciliği seçiminde değerlendirmeye alınmaz. Staj çalışmasını tamamlamadan mezun olma durumuna gelenlerin diploma tarihi, staj çalışmasının sona erdiği günün tarihini taşır.?

?Staj süresi

Madde 59- Staj süresi, üç yıllık programlarda en az 160, daha uzun süreli programlarda en az 300 saattir. Staj çalışmasının, üç yıllık programlarda 9 uncu sınıfın sonundan, dört yıllık programlarda 10 uncu sınıfın sonundan itibaren yapılması esastır.

Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem meslekî eğitim gören öğrenciler, eğitim-öğretim etkinlikleri dışında kurumlardaki döner sermaye kapsamında mal ve hizmet üretiminde en az staj süresi kadar fiilen çalışanlar ile Açıköğretim Lisesi Meslekî Açıköğretim Programında yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden kalfalık veya ustalık belgesine sahip olanlar, yükümlü oldukları staj çalışmasını tamamlamış sayılırlar.

Kurum dışında staj yapan öğrencilerin bu çalışmaları, stajda görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından kontrol edilir. Öğrenci ile işletme arasında çıkan sorunlar, koordinatör öğretmen tarafından çözülür. Çeşitli nedenlerle staj çalışması eksik kalan öğrencilerin bu çalışmaları, kurum veya işletmelerde tamamlattırılır.?

?Yerleşim yeri sınırları dışında staj çalışması

Madde 63- Yerleşim yeri sınırları dışında ulaşım olanakları ve denetlenmesi mümkün olmayan yerlerde staj çalışmaları;

a) Resmî kurum ve kuruluşlarda,

b) Eğitim birimi bulunan veya 20'den fazla personel çalıştıran işletmelerde,

c) Staj yapılması plânlanan ve denetim için öğretmen görevlendirilmesi uygun görülen kurum ve işletmelerde,

d) İşletmenin bulunduğu bölgede faaliyet gösteren aynı tür programın uygulandığı diğer kurum müdürlüklerince izlenmesi uygun görülen kurum ve işletmelerde

öğrenci velisinin izni ile yaptırılır.?

Hükümlerinde de aynı sıkıntılar yaşanmaktadır şöyle ki staj çalışmalarında genellikle idareciler görevlendirilmekte bu çalışmalarda ne kadar ek ders görevi verileceği konusunda Ek dersle ilgili esaslarda net bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca okulun bulunduğu yerleşim yerinde yeteri kadar işletme bulunsa bile okul idaresinin yaptırımı ile 58.madde 2 fıkrasının ?Staj çalışmasının işletmelerde yaptırılması esastır.? Hükmü çiğnenerek okulda staj çalışması yapılmasına karar alınabilmektedir. Yerleşim yeri sınırları dışında staj çalışması yapmak isteyen öğrencilerin bu talepleri genelde geri çevrilmektedir bunu nedeni bu çalışmalarda öğretmen görevlendirilmek istenmemesinden kaynaklanmaktadır.

Staj çalışmalarında genelde İdareciler görevlendirilmekte bu görevlendirmelerde öğrenci ile idarecinin branşının farklılık arz ettiği de gözlenmektedir. İdareciler ise iş yoğunluğundan dolayı bu çalışmaları yerine getirmemekte olup öğretmen görevlendirilmesi yapılmadığından naylon staj işleri yoğunluk kazanmaktadır.

Bu gibi sıkıntıların giderilmesi için ilgili maddelerde aşağıdaki değişikliklerin yapılması yerinde olacaktır.

Yönetmeliğinin 58'nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmelidir.

?Staj çalışması işletmelerde yaptırılır.?

Yönetmeliğin 59'uncu maddesine aşağıdaki dördüncü ve beşinci fıkralar eklenmelidir.

?Staj yapan öğrencilerin çalışmalarında görevlendirilmek üzere koordinatör öğretmen bulunamaması hali dışında okul yöneticileri görevlendirilemez. Bu durumda Okul yöneticilerinin Atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmeni olması gerekir?

?stajda görevlendirilen koordinatör öğretmenler; Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın yarıyıl ve yaz tatillerinde haftalık olarak girebilecekleri ek ders saati kadar görevlendirilebilirler?

Yönetmeliğin 63'ncü maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmelidir.

?Yerleşim yeri sınırları dışında staj çalışmasında görevlendirilen koordinatör öğretmenlere ödenmesi gereken yol masrafı ve gündelikler konusunda 6245 Sayılı Harcırah Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.?

Ayrıca İşletmelerdeki meslekî eğitim ve staj çalışmalarının nasıl yapılacağı hangi belgelerin doldurulacağı, değerlendirmelerin nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı bir yönergenin hazırlanması yerinde olacaktır.

Genelde ülkede norm kadro fazlası olarak teknik öğretmen sıfatıyla andığımız öğretmenler bulunmaktadır. 2007-2008 eğitim öğretim yılının başlangıcında norm kadro fazlası bu öğretmenlerin liselerdeki tanıtım ve yönlendirme dersleri ile ilköğretim okullarındaki teknoloji ve tasarım derslerine girmesi için acilen bir genelge ile planlanması yapılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber