Kapıkule'de rüşveti önlemek için akıllı kart sistemi uygulanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rüşvet ve kaçakçılık operasyonlarıyla gündeme gelen dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük ve en önemli kara sınır kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı'nda, Bulgaristan'ın Lesova Sınır Kapısı'nda uygulamaya koyduğu ve başarı elde ettiği Akıllı Kart sistemi örnek alınacak. Ayrıca Kapıkule gümrük sahası ve çevresi 24 saat gizli kameralarla gözetlenecek.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından inşa edilecek dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük ve en önemli kara sınır kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı'nda rüşvet ve kaçakçılığı engelleyebilmek için nakit para dolaşımını ortadan kaldıracak akıllı kart sistemine geçileceğini söyledi. Yeni projeye göre gümrüklerde insan faktörünü en aza indireceklerini ifade eden Miroğlu, akıllı kart sisteminde komşumuz Bulgaristan'ı örnek alacaklarını belirtti.

Rüşvet ve kaçakçılık operasyonları ile gündeme gelen Kapıkule'nin AB'nin en modern kapısı hale geleceğini vurgulayan Miroğlu, "Komşumuz Bulgaristan Lesova Sınır Kapısı'nda akıllı kart uygulamasına geçti. Şu ana kadar söz konusu sistemde başarı elde ettiklerini biliyoruz. Biz de yeni proje kapsamında Kapıkule'de rüşvet ve buna benzer olayların önüne geçebilmek için akıllı kart uygulamasına geçeceğiz." dedi.

"YENİ PROJE 260 DÖNÜM ÜZERİNE KURULACAK"

Gümrüklerde nakit para kullanmanın suiistimallere neden olduğunu hatırlatan Vali Nusret Miroğlu, "Bu uygulamalar ile gümrük bölgelerinde nakit para kullanılmayacak" dedi. Elektronik İmza Kanunu'nun çıktığını, ilgili yönetmeliklerinde çıkmasıyla ıslak imzanın ortadan kalkacağını dikkat çeken Miroğlu, "gümrük idarelerini yasal ticaretlerin en kolay, yasadışı ticaretin en zor gümrükler haline getirmek için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Kapıkule'nin yeni binasının rüşvete fırsat vermeyecek şekilde yapılacağını söyleyen Miroğlu, 600 dönüm üzerine kurulu olan gümrük sahasının yeni projeye göre 260 dönüme indirildiğini kaydetti. Miroğlu, şunları söyledi: "Yeni projeye göre gümrükten giriş-çıkış yapan vatandaşlar araçlarından inmeden işlemlerini yaptırabilecek. Kapıkule Sınır Kapısı TOBB tarafından yeniden inşa edilecek. Araç giriş-çıkışları Hamzabeyli Sınır Kapısı'na yönlendirilecek. Bunun için Hamzabeyli'de ki eksiklikler de tamamlanmaya çalışılıyor. Hamzabeyli'nin Bulgaristan ve Türkiye tarafında akaryakıt istasyonları yok. Vatandaşların mağdur olmaması için bankamatikler, free-shoplar ve akaryakıt istasyonlarının ihaleleri yapılacak."

Yeni projeye göre gümrük sahası içindeki free-shop mağazalarının sayısının 1'e indirileceğini söyleyen Miroğlu, şunları söyledi: "Halen gümrük sahasında 15'in üzerinde satış mağazası var. Bunların denetimi ve kontrolü çok zor oluyor. Gümrük sahası içine sadece bir free-shop mağazası yapılacak. Tek kurum tarafından işletilecek bu mağazaların denetimi de daha kolay olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber