KESK, toplu görüşmeleri 'kukla gösterisi'ne benzetti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA (CİHAN)-Toplu görüşmeleri protesto etmek ve toplu sözleşme için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), hükümetle görüşme halindeki sendikaları meydanlara davet etti.

Görüşmelerden istenilen zamların alınmasından ümidini kesen KESK, diğer sendikaların örgütlü grev için masadan çekilmesini istedi. KESK'in eylemine DTP'liler, hükümetin demokratikleşme ve memurlarla ilgili verdiği sözlerinin takipçisi olacaklarını söylediler.

Hükümetle memur sendikaları arasındaki toplu görüşmeleri protesto için İstabul'dan Ankara'ya yürüyen KESK'liler ile Ankara'daki üyeleri Maltepe'de buluştu. Buradan polis kordonu eşliğinde Kızılay Güvenpark'a geçen KESK üyeleri, burada basın açıklaması yaptı. Toplu görüşme masasına oturmayan KESK, 15 gündür süren görüşmelerde ne kadar zam yapılacağının dahi konuşulmadığını ileri sürdü. 'İnsanca Yaşam İçin Toplu Sözleşmeye Yürüyoruz' adlı yürüyüşü sonunda basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, grev ve toplu sözleşme hakkını kullanmak için yollarda olduklarını söyledi. Örgütlenme özgürlüklerinin kısıtlandığını öne süren Tombul, eşit işe eşit ücret talep ettiklerini dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerini toplu sözleşme masasına oturmamakla suçladığını, ancak bir yanlışı olduğunu aktaran Tombul, "Ya onu yanlış bilgilendirmişler ya da o kamuoyunun gözünün içine baka baka yanlış bilgi veriyor. Bizi çağırdıkları yer toplu sözleşme masası değil, toplu görüşme masasıdır. Toplu sözleşme masasına gelmeyen, kamu emekçileriyle toplu sözleşme yapmaktan kaçan kendileridir. Gelin sözlerinizde samimiyseniz, tüm Türkiye'nin önünde toplu sözleşme masasına oturalım" dedi.

Toplu görüşmelerde hükümeti temsil eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in kameralar önünde ücret adaletsizliğinden, eşit işe eşit ücret verilmesi gerektiğinden bahsettiğini fakat önlerine Kamu Personel Rejimi şartlarını koyduğunu hatırlattı. Yıllardır dile getirdikleri eşit işe eşit ücret taleplerini, Kamu Personel Rejimi yasasının diyeti olarak kabul etmeyeceklerini söyleyen Tombul, memurların yüzdelik zamlarla değil insanca yaşamak için ücret artışı şartıyla masaya oturabileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl toplu görüşmeleri 'Ortaoyunu'na benzeterek masadan çekildiklerini anlatan KESK Genel Başkanı Tombul, bu yıl masada olanları anlatmak için bu tanımın az kaldığını, masada 'Kukla Gösterisi' yapıldığını kaydetti. Masada bulunan sendikalara seslenen Tombul, "Sakın ola kamu emekçilerinin 20 yıldır mücadele ederek kazandığı haklarını, görüşme masasında tartışma konusu yapmaya kalkmayın. Bizler uğruna mühürler kırdığımız, fermanlar yaktığımız, meydanlar doldurduğumuz, gaz bombaları yediğimiz, sürgünler gördüğümüz haklarımızı kimsenin masasında pazarlık meselesi yaptırmayız. Biz o haklarımız için mücadele ederken bu memlekette ne AKP vardı ne Kamu-Sen ne de Memur-Sen. Bizler, toplu sözleşme ve grev haklarımızı biz masa başlarında pazarlık ederek değil, meydanlarda mücadele ederek kazandır. Ve artık toplu sözleşme ve grev hakkımızı kullanacağız" dedi.

Tombul'un, sendika üyelerinin yürüyüşe davet edilmesi için bildiri dağıtılmasının engellendiği gerekçesiyle Çankaya Belediyesi Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ı eleştiren sözleri üzerine grup, 'Eryılmaz İstifa' sloganları attı.

Yürüyüş boyunca sloganlar atan, ıslık çalarak, şapka ve bayraklarını sallayan KESK'in anons aracı önünden dumanlar çıkması nedeniyle yola devam edilemedi. Güvenpark yanında Konfederasyona bağlı sendikalarla birlikte yüzlerce KESK üyesi burada Ankara Şubeler Platformu'yla biraraya geldi. Yürüyüş ve eylem boyunca KESK'liler tarafından, 'Eşit işe eşit ücret. Ücretli köleler olmayacağız. Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız. Yaşasın örgütlü mücadelemiz" şeklinde sloganlar atarak, çeşitli dövizler taşıdı. Eylem için polisin geniş güvenlik önlemleri alması dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber