Gümrük Müsteşarlığı'nda devir teslim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2007 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son 5 yılda yaptıkları çalışmalarla gümrüklerin adeta genetiğini değiştirdiklerini belirterek, ''Gümrüklerimizi yasa dışı işlerin en zor, yasal işlerin en kolay yürütüldüğü yerler haline getirmeye çalıştık'' dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 59. hükümet döneminde sorumluluğunda bulunan Gümrük Müsteşarlığını, bugün düzenlenen törenle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'ya devretti.

Tüzmen, Gümrük Müsteşarlığında gerçekleştirilen devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, teşkilatta yaptıkları özverili çalışmalarla son 5 sene zarfında Türkiye'de kendilerinden önceki döneme göre kaçak yakalama oranlarını tam 5 misli artırdıklarını kaydettik.

Gümrüklerin modernizasyonu çerçevesinde yapılan çalışmaları da anlatan Tüzmen, Türk gümrüklerinde yüzde 100 otomasyona geçildiğini, elektronik veri değişimiyle mükelleflerin gümrüklere gelmeden işlemlerini gerçekleştirir hale geldiğini, elektronik imza, elektronik belge çalışmaları yapıldığını, Yap-İşlet-Devret modeli ile gümrük kapılarının modernize edildiğini söyledi.

Söz konusu çalışmalarla adeta gümrüklerin genetiğinin değiştirildiğini ifade eden Tüzmen, ''Gümrüklerimizi yasa dışı işlerin en zor, yasal işlerin en kolay yürütüldüğü yerler haline getirmeye çalıştık'' dedi.

-''SİZİNLE DAHA İYİ NOKTALARA GELECEK''-

Hayati Yazıcı ile gümrüklerin daha iyi noktalara geleceğini ifade eden Tüzmen, şöyle konuştu:

''Bizim gönlümüz çok rahat. Çünkü ben bir Devlet Bakanı olarak aldığım ve yaklaşık 5 sene görev yapma fırsatı bulduğum gümrük teşkilatını bir Başbakan Yardımcısına devrediyorum. Bu, gümrük teşkilatının önünün çok daha açık olacağı, çok daha güvenle çalışılacağı ve ileride Türkiye'ye çok daha yarar sağlayacağı bir dönemin başlangıcı olacaktır. Sizin gibi deneyimli bir Başbakan Yardımcısının teşkilatımıza yararlı olacağına inanıyorum.

Teşkilatımızda şu anda 8 bin personelle çalışacaksınız. Bunun en az 10 bin sayısına çıkarılması lazım. Son dönemde gümrük elemanlarımızın ücretlerinde bir daralma oldu. Eskiye dönük bazı birimlerde yüzde 30 ile yüzde 40 arası daralma var. Ben sizin gümrük teşkilatını çok daha iyi bir noktaya getireceğiniz inancıyla arkadaşlarımızı sizlere emanet ediyoruz. Gözümüz arkada değil.''

-BAŞBAKAN YARDIMCISI YAZICI-

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da ülkenin dışa açılan penceresi olarak gümrüklerin çok önemli olduğuna işaret etti.

Yazıcı, ''Gümrüklerde çok başarılı çalışmalar yapıldığını sayın bakanın anlattıklarından anlıyoruz. İnşallah gümrükler bu çalışma düzenini, bu çalışma temposunu, çağdaş yöntemleri kullanarak hizmet üretme şeklini bundan böyle de sürdürecek. Bu bir bayrak yarışıdır, trendi hep birlikte yükselteceğiz'' diye konuştu.

Tüzmen, Yazıcı'yı Gümrük Müsteşarlığına gelişinde kapıda karşıladı ve makama getirdi. Konuşmasının sonunda da Yazıcı'ya bir buket çiçek sundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber