Sigara paketlerindeki uyarı yazıları tıp öğrencilerini bile etkilemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2007 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara paketleri üzerine sigaranın zararlarını anlatan yazılar yazıldığında tüketicinin bundan etkileneceği düşünülüyordu. Ama Edirne Tıp Fakültesi'nde tıp öğrencilerine yapılan bir anket, bunun doğru olmadığını ortaya çıkardı.

Sigara paketlerinin üzerindeki uyarı yazılarının etkisini ortaya çıkarmak için Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören ve sigara içen öğrencilerle yapılan anket, yazıların, sigara içen bireyler içinde bilgileri en yüksek oranda algılayabilecek kişilerde bile yeterli etki oluşturmadığını gösterdi.

Sigara paketlerinin üzerindeki uyarı yazılarının etkisini ortaya çıkarmak için TÜ Tıp Fakültesi öğrencilerine bir anket uygulandığını belirten TÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Celal Karlıkaya, "Tıp öğrencileri uyarıcı yazılardan bu kadar az etkileniyorsa diğer kişiler hiç etkilenmeyecektir.'' dedi.

Tıp fakültesi öğrencileri 1. sınıftan son sınıfa kadar sürekli sigaranın insan sağlığına zararları ve sigara içmemenin sağlığa yararları konusunda bilgilendiriliyor ve bu konuda birçok zorunlu dersler alıyor. Bu kişiler aynı zamanda toplumda en yüksek oranda eğitime açık kesimlerden birisi.

Tıp fakültesinde okuyan tüm öğrencileri kapsayan çalışmada toplam 758 öğrenciyle yüz yüze anket yapıldığını ifade eden Karlıkaya, bu öğrencilerden 196'sının (yüzde 26) halen sigara içtiklerini bildirdiğini söyledi.

Karlıkaya, sigara içen öğrencilerle yapılan anket sonuçlarına göre, en az etkileyici yazıların "Tütün içmek öldürür", "Sigara içenler genç yaşta ölür'' ve "Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir'' yazılarının olduğunu bildirdi. Karlıkaya, en fazla etkileyici olanların ise "Çocukları koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın", "Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur", "Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur" ve "Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir" yazıları olduğunu kaydetti.

Öğrencilerin etkilenmeme oranları

"Yasal uyarı: Sağlığa zararlıdır", yüzde 82.

"Tütün içmek öldürür", yüzde 72.

"Tütün içmek size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir", yüzde 65.

"Sigara içmek damarları tıkar, kalp krizine ve felçlere neden olur", yüzde 58.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber