SHÇEK görevde yükselme yönetmeliğinde yapılan değişikliğin yorumu

Haber Giriş : 31 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.NET Özel Haber

31.07.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

MADDE 1 - 6/10/2001 tarihli ve 24545 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 23/10/2003 tarihli ve 25268 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelikle değişik 5 inci maddesinin (A) bendine (ö) alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (p) alt bendi eklenmiştir.
"p) Yurt Yönetim Memuru."


Maddenin Önceki Hali
A - YÖNETİM HİZMETLERİ
a) Genel Müdür,
b) Genel Müdür Yardımcısı,
c) 1. Hukuk Müşaviri,
d) Teftiş Kurulu Başkanı,
e) Genel Müdür Müşaviri,
f) Daire Başkanı,
g) Döner Sermaye Merkez Müdürü,
h) İl Müdürü,
i) Şube Müdürü (Merkez),
j) İl Müdür Yardımcısı,
k) İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü, Kuruluş Müdürü, Şube Müdürü (Taşra),
l) İşletme Müdürü,
m) Kuruluş Müdür Yardımcısı,
n) İşletme Müdür Yardımcısı,
o) Döner Sermaye Saymanı,
ö) Şef, Ayniyat Saymanı.
(p) Yurt Yönetim Memuru,)


MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (A-o,ö,p), (D-b), (E-b), (F-b) bentlerinde sayılan kadrolara atanabilmek için en az iki yıllık yüksek okul mezunu olmak."

Maddenin Önceki Hali
Öğrenim Düzeyi
Madde 6 - Görevde yükselme için aranan öğretim düzeyleri aşağıda belirtilmiştir:
b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (A-o,ö), (D-b), (E-b), (F-b) bentlerindeki kadrolara atanabilmek için en az iki yıllık yüksek okul mezunu olmak,

1 ve 2 nci maddenin yorumu:
Bu değişiklikle Yurt Yönetim Memuru, yönetim hizmetleri gurubuna alınmış ve bu kadroya atanabilmek için en az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olma şartı getirilmiştir. Bu değişikliğin kaliteyi artırmaya dönük olması nedeniyle önemli bir değişiklik olduğunu düşünüyoruz.


MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 7 - Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen kadrolara, görevde yükselme mahiyetinde yapılacak atamalar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen şartlar aranır. Ayrıca görevde yükselme sınavına katılacak olanlarda kurumda en az iki yıl çalışma şartı aranır."

Maddenin Önceki Hali
Hizmet Süresi
Madde 7 - Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen kadrolara, görevde yükselme mahiyetinde yapılacak atamalar için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen şartlar aranır. Ayrıca görevde yükselme sınavına katılacak olanlarda Kurumda en az üç yıl çalışma şartı aranır.

Maddenin yorumu
Bu değişiklikle görevde yükselme sınavına katılacaklarda kurumda en az üç yıl çalışma şartı iki yıla indirilmiştir. Ayrıca, bu maddede yer alan "görevde yükselme mahiyetinde yapılacak atamalar için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen şartlar aranır."hükmü ile 5'inci maddede yer alan kadrolardan görevde yükselme mahiyetinde olanlara atanabilmek için en az iki yıllık yüksek okul mezunu olmak gerekmektedir. Bu durumu örneklendirmek gerekirse; Hizmetli kadrosunda görev yapan bir memurun memur kadrosuna görevde yükselme sınavı ile atanabilmesi için en az iki yıllık yüksek okul mezunu olması zorunludur.

Bu durum diğer maddelerle birlikte değerlendirildiğinde çelişkili bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Çünkü, bu Yönetmeliğin 6/c bendinde; "Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (D-c) bendinde belirtilen kadrolara atanabilmek için en az sağlık meslek lisesi ya da kadronun gerektirdiği dengi meslek lisesi mezunu, (E-c) bentlerinde belirtilen kadrolara atanabilmek için mesleki veya teknik lise mezunu, (G) bentlerinde belirtilen kadrolara atanabilmek için en az orta öğretim mezunu olmak şarttır."hükmü yer almaktadır. Bu maddeye göre açıktan memur kadrosuna orta okul mezununun atanmasına imkan sağlanmışken görevde yükselme sınavı sonucuna göre atanabilmek için en az iki yıllık yüksek okul mezunu olunması gerekmektedir.


MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin değişik 28 inci maddesinin (E) bendinin (a) ve (b) alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (A) bendine (n) alt bendinden sonra gelmek üzere (o) alt bendi eklenmiştir.
"a) Çözümleyici kadrosuna atanabilmek için;
1- Bilgisayar dalında lisans diplomasına sahip olmak,
2- Kurumun Bilgi İşlem Merkezinde kullanılan en az iki işletim sistemini bilmek,
3- Kurumun Bilgi İşlem Merkezinde kullanılan en az iki programlama dilini bilmek."
"b) Programcı kadrosuna atanabilmek için;
1- Bilgisayar dalında lisans veya önlisans programlarından birini bitirmiş olmak veya dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olup, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı en az 400 saat süreli bilgisayar programlama kurs belgesine sahip olmak,
2- Kurumun Bilgi İşlem Merkezinde kullanılan en az bir işletim sistemini bilmek,
3- Kurumun Bilgi İşlem Merkezinde kullanılan en az bir programlama dilini bilmek."
"o) Yurt Yönetim Memurluğu kadrolarına atanabilmek için; Kurumda en az iki yıl çalışmış olmak."

Maddenin Önceki Hali
Sınıf ve Unvan Değişikliğinde Aranan Şartlar
Madde 28 - Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (A-a,b,e) bentleri ile (D-a,b,c) bentlerindeki unvanlara yapılacak atamalarda özel şart aranmaz.
E - BİLGİ İŞLEM HİZMETLERİ
a) Çözümleyici kadrosuna atanabilmek için;
1 - Bilgisayar dalında lisans diplomasına sahip olmak veya fakülte ve yüksek okulların bilgisayar ile ilgili lisans programlarını bitirmiş olmak,
2 - En az iki işletim sisteminin uygulamasını bilmek,
3 - En az bir programlama dili bilmek,
b) Programcı kadrosuna atanabilmek için;
1 - Bilgisayar dalında en az iki yıllık yüksek öğrenim görmüş veya en az 400 saat süreli bilgisayar programlama kurs belgesine sahip olmak,
2 - En az bir işletim sisteminin uygulamasını bilmek,
3 - En az bir programlama dili bilmek,

Maddenin yorumu
Bu değişiklikle, herhangi bir programlama dilini bilmiş olmaktan ziyade kurumun kullanmakta olduğu programlama dilini bilmiş olma şartı getirilerek yerinde bir değişiklik yapılmıştır.Yine bilgisayar programcısı kadrosuna atanabilmek için 400 saat süreli bilgisayar programlama kurs belgesine sahip olanlar için okul belirtilmezken bu değişiklikle dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olma yanında Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı en az 400 saat süreli bilgisayar programlama kurs belgesine sahip olma şartı getirilmiştir.


MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin değişik 30 uncu maddesinin (3) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"3) Diğer kurum ve kuruluşlarda görevli personelden bu Yönetmeliğin değişik 5 inci maddesinin (A-ö,p), (C-b), (D-a,b,c), (E-a,b,c), (F-a,b), (G) ve (H) bentlerinde sayılan ünvanları elde etmiş olanlardan aynı ünvanla veya istekleri halinde hiyerarşik kademe bakımından daha alt bir göreve genel hükümlere göre, kurumlar arası naklen atama yapılabilir."

Maddenin Önceki Hali
Naklen Geçişler
Madde 30 -(Değişik:23/10/2003-R.G.25268/12md.) 1) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (A-a,b,c,e) bentlerinde yer alan kadrolara başka bir şarta gerek olmaksızın genel hükümler çerçevesinde,
2) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (A-f,h,i,j,k,m) bentlerinde ve (C-a) bendinde sayılan unvanlara;
Diğer kurum ve kuruluşlarda asaleten bu görevlerde bulunmuş olmak,
Bu Yönetmelikte, ilgili unvanlar için belirlenmiş eğitim şartlarını taşımak,
kaydıyla, aynı veya istekleri halinde daha alt görevlere genel hükümler çerçevesinde,
3) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (A-ö) bendinde (C-b) bendinde, (D-a,b,c) bentlerinde; (E-a,b,c) bentlerinde; (F-a,b) bentlerinde (G) ve (H) bentlerinde sayılan unvan ve sınıftaki kadrolara görevde yükselme niteliğinde olmaması kaydıyla aynı unvana veya aynı ana hizmet grubunun alt hizmet grubunda bulunan unvandaki kadrolara, kurumlar arası naklen geçiş yapılabilir.

Maddenin yorumu
Bu maddede yapılan değişiklikle daha önceki maddelerde yapılan değişiklikler uyumlu hale getirilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber