AK Parti sivil anayasa çalışmalarını tamamlandı

Haber Giriş : 03 Eylül 2007 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa değişikliğine ilişkin partide oluşturulan komisyonun ön çalışmasını tamamladığını bildirdi. Fırat, önümüzdeki hafta Bilim Kurulu ve partideki heyetin katılımıyla ikinci tur görüşmeler görüşmelerin yapılacağını kaydetti.

Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, partide oluşturulan komisyonun Anayasa değişikliğinin ön çalışmasını tamamladığını bildirdi.

Komisyondaki hukukçuların mevcut taslak üzerinde düşünmüş oldukları değişiklik, yeni madde önerileri ya da açıklığa kavuşturulmasını istedikleri konuların tek tek not alınarak en kısa süre içerisinde taslağı hazırlayan bilim kuruluna iletileceğini bildiren Fırat, önümüzdeki hafta Bilim Kurulu da hazır olduğu zaman, Bilim Kurulu ve partinin oluşturduğu komisyonun katılımıyla ikinci tur görüşmelerin yapılacağını açıkladı.

İkinci turda üzerinde öneri olmayan, ihtilaf bulunmayan maddelerin geçileceğini belirten Fırat, üzerinde öneri bulunan veya açıklanması talebinde bulunulan maddeler üzerinde görüşme yapılacağını kaydetti.

Bu görüşmelerin 4-5 gün içerisinde bitirilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Fırat, ''Böylece partimizin sahipleneceği ve kamuoyuna deklare edeceğimiz taslak hazır olacaktır. Ondan sonra bu taslak bastırılarak bütün kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri, basın ve üniversitelere gönderilecektir. Ayrıca interaktif bir sitede de yayınlanarak bireylerin katkı ve görüşleri istenecektir'' dedi.

Üniversitelerin yakın bir süre içerisinde açılmaya başlayacağını kaydeden Fırat, özellikle hukuk fakültesi olan üniversitelerin aktif bir şekilde, sempozyum ve toplantılar düzenleyerek, taslak üzerinde çalışma yapmalarını istedi. Fırat, bu çalışmaları kendilerinin de takip edeceğini, 3 aya yakın süre içerisinde bu tartışmaların tamamının bir kez daha bu komisyon tarafından gözden geçirileceğini aktardı. Fırat, böylece Anayasa taslağının daha zengin hale getirilerek TBMM'de görüşme safhasına geçilmek üzere, bir teklif hazırlanarak TBMM'ye sunulacağını söyledi.

TBMM'de Anayasa Komisyonu'nda çok detaylı bir çalışma yapılacağına işaret eden Fırat, siyasi partilerin de doğrudan doğruya bu çalışmalara katılma imkanına sahip olacaklarını hatırlattı. Fırat, ''Eğer diğer siyasi partilerimiz, Anayasa konusunda kendi teklifleri var ise bunları teklif olarak TBMM'ye sunabilir. Bunlar birleştirilerek, müştereken Anayasa Komisyonu'nda onlarla beraber tartışma imkanına sahip olunacaktır'' diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda bir kez daha çok geniş bir tartışma imkanı olacağını belirten Fırat, ''İlk başta açıkladığımız üzere hangi sayıyla geçerse geçsin mutlaka bu Anayasa'nın referanduma sunulması gerektiği kanısındayız. Çünkü ilk defa toplumun, toplumun çeşitli kesimlerinin katkısının sağlandığı ve uzun bir tartışma dönemi sonunda, doğrudan doğruya halka mal olmuş olan ve halkın yapmış olduğu bir anayasaya, bir sivil anayasaya Türkiye kavuşmuş olacaktır'' dedi.

Fırat, 5-6 günlük çok yoğun çalışma yaptıklarını, taslağı madde madde incelediklerini belirterek, komisyon üyelerinin güzel katkılar sunduklarını kaydetti. Değişikliklerin ve yazılımın AK Parti'de oluşturulan kurul tarafından değil, Anayasa'nın bütünlüğünü bozmayacak şekilde, hem hukuksal hem dil bütünlüğünü nazara alarak Bilim kurulu tarafından yapılmasını öngördüklerini belirten Fırat, ''Bizim yeni yazım önerimiz olmayacaktır. Bilim Kurulu o bütünlük içerisinde bunları değerlendirecektir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber