Meteoroloji 40 uyarı yaptı, yüzde 90'ı tuttu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Eylül 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sel uyarısı yapılan Marmara ve Karadeniz dün sakin bir gün geçirdi. Acaba Meteoroloji tutturamamış mıydı? Yanlışlığın nedeni 'eski haber' çıkarken, Meteoroloji kendinden emin: Uyarılarımızın tutma oranı yüzde 90'dır

RADİKAL - İSTANBUL - "24 saat atmosferin peşindeyiz..." Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Murat Şahin, yaptıkları tahminleri yüzde 83 oranında tutturduklarını söylerken böyle diyor. Meteorolojik tahminler artık herkesin gündeminde. Açık havada düğün yapmak gibi bir organizasyon olmasa bile, küresel ısınma ve kuraklık endişesiyle insanlar meteorolojiyle daha yakından ilgileniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde sık sık uyarılar yayımlanıyor. Örneğin, o gün saat 14.00'te bir bölgede fırtına mı bekleniyor, anında internet sitesinde duyuruluyor. Şahin'e göre artık havanın bulutlu ya da yağışlı olduğunu tutturmak başarı değil. Tüm dünyada meteorolojik değerlendirmelerde önemli olan yağış ya da sıcaklığın şiddetini saptayıp, doğru uyarıları yapmak.

Meteoroloji 2007'nin ilk sekiz ayında 40 'kuvvetli meteorolojik olay' için 48 saat öncesinden uyarı yayımladı. Çok kısa süreli (0-2 saatlik) lokal kuvvetli meteorolojik olaylar içinse 148 uyarı yapıldı. Şahin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'uyarılar'daki başarısının yüzde 90'a yakın olduğunu söylüyor.

Enflasyon raporları gibi

Şahin, yaptıkları uzun süreli tahminleri doğru bilme oranlarının da ortalama yüzde 83.6 olduğunu anlatıyor. Bu ortalama bu yılın ilk altı ayında yağış için yüzde 89'a çıktı. Sıcaklık tahminindeki oransa yüzde 80 oldu. Dünya ortalamasının da yüzde 84-85 olduğunu vurgulayan Şahin, tüm dünyada yüzde 15'lik yanılma payının kabul edilebilir olduğunu belirtiyor. Tahminler ertesi günkü hava durumuyla karşılaştırılıyor. Hangilerinin tutup tutmadığı saptanıyor. İşlem aylık ve yıllık olarak tekrarlanıyor. Şahin'in anlatımına göre 'her ay enflasyon oranı açıklanır gibi tahmin raporları değerlendiriliyor':

"Oldu, olmadı diye bakarız ve oran çıkar. Ancak atmosfer dinamiktir, anlık değişimler olabilir. Bu da yanılma payı. 24 saat atmosferin peşinden koşmak zorundayız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber