Renk körlüğü de kalıtsal

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Eylül 2007 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Op. Dr. Koca, 12 erkek çocuktan birinde renk körlüğü görüldüğünü, bu sayının kız çocuklarda 200'de bir olduğunu söyledi. Koca ayrıca bu hastalığın kalıtsal olduğuna işaret ediyor

Ateşli hastalıkların, travmaların ya da annenin hamileliğinin ilk üç ayında geçirdiği rahatsızlıklar, şaşılığa neden olabiliyor. Esenler Hayat Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatma Aygün Koca, şaşılığın genetik olarak geçme ihtimalinin de yüksek olduğunu ve çocuklardaki göz bozukluklarının kişilik gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Her 12 erkekten birinde renk körlüğü görüldüğüne işaret eden Koca, çocuklarda en sık görülen göz rahatsızlıklarının, görme kusurları (miyop, hipermetrop, astigmat), şaşılık, göz tembelliği, doğuştan katarak, göz tansiyonu (glokom), gözyaşı kanal tıkanıklığı ve bazı göz tümürleri olarak sıralanabileceğini belirtti. 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için doğumdan hemen sonra, çocuk 6 aylıkken, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gerektiğine işaret eden Koca, ?Göz muayenesi için bebeğin belirli aya veya yaşa gelmesi beklenmemelidir. Bebek 1 günlük olsa bile, gerekiyorsa hemen göz muayenesi yapılabilir? dedi.

Bebekte göz kayması varsa acilen tedavi edilmesinin önemine değinen Koca, yeni doğan bebeğin bir veya her iki gözünde sürekli sulanma ve çapaklanma görülürse, gözyaşı kanallarının doğuştan tıkalı olabileceği düşünülerek bir göz doktoruna başvurulmasının önemine değindi.

GÖZ BOZUKLUKLARI KİŞİLİĞİ ETKİLER

Çocuklar okula başlamadan önce göz kontrollerinin yapılmasını öneren Koca, beş yaşındaki çocuklarda yüzde 1 olan görme bozukluklarının, ilk öğretim çağında yüzde 10'a , lise döneminde ise yüzde 20'ye kadar yükseldiğini söyledi. Koca, ?Tedavi edilmeyen göz kusurları çocuğun okul hayatını, kişilik gelişimini ve okula uyumunu zorlaştırır? dedi.

Astigmatı olan okumaktan sıkılır

Okulda tahtayı iyi göremeyen öğrenci dersten kopar. Yakını iyi göremeyen ve astigmatı olan öğrenci okumaktan çabuk sıkılır. Koca, ?Miyop, hipermetrop ve astigmatizma hastalık değil, göz kusurudur. Görme problemlerinden biri de renk körlüğüdür. Renk körlüğü olan çocuklar kör değildir. Sadece bazı renkleri diğerlerinden daha zor ayırırlar. 12 erkek çocuktan birini ve sadece 200 kız çocuktan birini etkileyen bu durum kalıtsaldır. Ailede şaşılık varsa, genetik olarak geçme ihtimali yüksektir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber