Yeni adli yıl Perşembe günü başlıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2007 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni adli yıl 6 Eylül Perşembe günü Yargıtay'da düzenlenecek törenle açılacak.

Törende, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, 2007-2008 adli yıl açılış konuşması yapacak. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da törende konuşacak. Yargıtay Başkanı Arslan ve beraberindekiler, öğleden sonra Anıtkabir'i ziyaret edecek. Anıtkabir ziyaretinin ardından Yargıtay'da düzenlenecek ayrı bir törenle yıl içinde emekli olan Yargıtay mensuplarına onur belgesi ve plaket verilecek. Yargıtay Başkanı Osman Arslan, akşam da Devlet Konukevi'nde resepsiyon verecek.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yeni yargı yılı açılışı için davetiye götürdü. Gül, adli yıl açılış törenine şahsen, resepsiyona ise eşli çağrıldı. Gül resepsiyona eşiyle birlikte giderse Hayrünnisa Gül ilk kez "cumhurbaşkanı eşi" sıfatı ile resmi bir davete katılmış olacak.

Yargıtay bundan önceki yıllarda da açılış törenlerine eşsiz, resepsiyona ise eşli davetiye gönderiyordu.

YARGITAY BAŞKANI ARSLAN EMEKLİYE AYRILACAK

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, törende son kez adli yıl açılış konuşmasını yapacak. Arslan, 2007 yılının Aralık ayında yaş haddinden emekliye ayrılacak.

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANLIK SEÇİM SÜRECİ BAŞLIYOR

Adli Yıl'ın başlamasıyla birlikte Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için seçim süreci başlayacak. Anayasa Mahkemesi yedek üyeleri Cafer Şat ve Fettah Oto tarafından Ankara İdare Mahkemesi'ne başkanlık seçimlerinde oy kullanmaları gerektiği yönünde dava açılmasından dolayı seçim yapılamamıştı. İdare Mahkemesi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen dava dosyası mahkeme tarafından 2'ye karşı 9 oyla red edilmişti.

Başkan Vekili Haşim Kılıç ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'in aday olması bekleniyor. Başkan adayları arasında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın ile Mehmet Erten'in ismi öne çıkıyor. Aynı isimler daha önce de başkanlık yarışına girmiş, uzun turlara rağmen yeni başkan seçilemeyince, emekliliği yaklaşmış olan Tuğcu'nun isminde anlaşma sağlanmıştı. Temmuz 2005'te yapılan ve 3 hafta süren seçimin 59'uncu turunda en çok oyu alan Tülay Tuğcu başkan seçilmişti. 11 üyeli mahkeme heyetinde 6 oyla seçimi kazanan Tuğcu, yüksek mahkemenin ilk kadın başkanı olmuştu. Tuğcu 6, Ahmet Akyalçın 3, Fulya Kantarcıoğlu ve Mehmet Erten ise 1'er oy almıştı.

ASIL ÜYELER ARASINDAN SEÇİM YAPILIYOR

Anayasa Mahkemesi başkanlığı için başkan olmak isteyen üyeler, adaylıklarını diğer üyelere bildiriyor ve seçim gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda gizli oylama yapılıyor. Anayasa Mahkemesi başkanı, asıl üyeler arasından 4 yıl görev yapmak üzere seçiliyor.

Anayasa Mahkemesi'nde bulunan 11 üyeden 2'si 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, biri 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 8 üye de 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber