TEPAV: Kamuda kaynak dağılımı gizli kapılar ardında

Haber Giriş : 05 Eylül 2007 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazırladığı Mali Saydamlık İzleme Raporu'na göre kamu sektörünün kaynak kullanımı ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşmadaki performansı giderek düşüyor. Mali Saydamlık Endeksi ise 2006 yılı sonunda 41.3 puana geriledi

TEPAV'ın hazırladığı Mali Saydamlık İzleme Raporu'na göre kamu sektörünün kaynak kullanımı ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşmadaki performansı giderek düşüyor.

Tepav'ın oluşturduğu Mali Saydamlık Endeksi de 2006 yılı sonunda 41.3'e geriledi.

Rapora göre, kamu sektöründe kaynak kullanımı ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşmadaki performansında geçmiş yıllara oranla düşme görüldü.

Endekse göre, algılamadaki düşüş 2006 yılının ikinci yarısında daha da arttı. Mali saydamlığın genel endeks değerine katkı yapan ana ilkeler açısından bakıldığında mali istatistiklerin raporlanmasında kurumsal bağımsızlık ve güvenilirlik 34.4 ile en düşük değere indi.

Bunu, 39.4 ile bütçenin uygulanma ve kontrol sürecinde açıklık, 40.1 ile bütçenin hazırlanma ve onaylanma sürecinde açıklık, 41.6 ile kesin hesapların parlamento tarafından onaylanması ile mali sonuçların dış denetiminde ve değerlendirilmesi sürecinde açıklık ve 42.2 ile kamuoyuna bilgi sunma ve raporlama düzeyi izledi.

-YENİ POLİTİKALARIN MALİYETLERİ AÇIKLANMIYOR-

Rapora göre, mali saydamlık endeksinin daha da aşağıya düşmesini kamu sektöründe rol ve sorumlulukların açık olması ilkesi engelledi. Vergideki eşitlik algılaması yılın ilk yarısına oranla hızla olumsuza dönerken, yeni politikaların maliyetlerin kamuoyuna açıklanması endeksi ise yine düşük seviyelerde seyretti. Raporda, bütçe uygulamalarının da açık olmadığı vurgulanırken, parlamentoya sunulan raporların da anlaşılır olmadığına dikkat çekildi ve ?Çıkarılan bunca yasaya rağmen algılamadaki bu olumsuzluğa hem Maliye Bakanlığı'nın hem de Sayıştay Başkanlığı'nın kamuoyu ile iletişim konusunda ciddi problemler yaşaması neden oldu? denildi.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber