Cep telefonu kullanıcılarına imkanlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu kullanıcılarına pek çok yeni olanaklar sunacak yeni nesil mobil iletişim sisteminin kurulmasının yolu açılıyor. Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasını öngören ve asgari değeri 1 milyar doları aşan Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi (3G) lisans ihalesi yarın yapılacak.

Telekomünikasyon Kurumunda gerçekleştirilecek ihalede 4 firmaya 3G lisansı verilecek. İhaleye katılım için şu ana kadar Avea, Vodafone, Turkcell ile Fransız GSM operatörü Orange şartname satın aldı. Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, 25 Mayıs'ta yapılması öngörülen ancak ertelenen ihalede rekabet şartlarının oluştuğunu belirttiler.

İhalede dört ayrı lisans verilecek ve her biri için ayrı ihale gerçekleştirilecek. Lisans bedelleri bant genişliğine göre belirlendi. İhalede, kapalı teklif usulü uygulanacak.

Ülkemizde mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetlerini sunabilmek mümkünken, 2G Sayısal sistemler daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de sunulabilir hale geldi.

2.5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise, mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkanı sağlandı ve veriye dayalı hizmet türlerinde artış kaydedildi.

3G sistemlerinde ise hızlar artık Megabitlerle ifade edilmekte ve 2Mbps hızına, bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA'de (High Speed Downlink Packet Access -3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşılabiliyor.

Hızdaki bu artış özellikle mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek.

Abonelerin bu hizmetleri alabilmesi için 3G sistemine uyumlu cep telefonları kullanmaları gerekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber