Kronik hastalara oruç uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazan ayı yaklaşırken uzmanlar, yaşlı ve hamilelerin yanı sıra kalp ve tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirterek, ay boyunca ağır yiyecekler tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporlar yapılmaması önerisinde bulunuyorlar.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, Ramazan ayında bazı özel durumu olanların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirtti.

"Parkinson, Alzheimer, sara, psikiyatrik bozukluk, kanser, daha önce mide ülseri ve kanaması geçirenler, şeker, kalp ve tansiyon, mide ve bağırsak hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlı ve vücutça düşkün kişiler, düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler, ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde bulunanlar, hamile veya çocuk emzirenlerin" oruç tutması sakıncalı olanlardan bazıları olduğunu dile getiren İlgün, Ramazan'da beslenme ve egzersizde dikkat edilmesi gereken kurallar bulunduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. İlgün, bu kurallara uyulduğu takdirde oruç tutarken uzun süre aç kalmaktan kaynaklanan sorunların en aza indiğini vurgulayarak, "İftarda özellikle, iftariye adı altında yenen şarküteri ağırlıklı besinlerden az tüketin. Hamur işi yiyecekler ve pideyi asgari miktarda yiyin. Yemeği yavaş yiyin, iyi çiğneyin. İftar ve sahur arasında sıvı tüketimine ağırlık verin. İftar yemeğini fazla kaçıranlar rahatlamak için soda gibi gazlı içecekleri ellerinden bırakamıyor. Sodayı fazla kaçırmayın, su ve ayran tüketin. Hazır meyve sularını az tüketin" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber