Üniversiteli kız öğrenciler batıdan, erkekler doğudan geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi'nde (GÜ) öğrenim gören kız öğrencilerin ağırlıklı olarak Türkiye'nin batı bölgelerinden, erkek öğrencilerin ise ülkenin doğu kesimlerinden geldiği belirlendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre GÜ Öğrenci Danışma Merkezi, "Gazi Üniversitesi Öğrenci Profili"konusunda bir araştırma yaptı.

Üniversitede 2005-2006 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 47 bin 262 öğrenciden 34 bin 699'sı üzerinde yapılan araştırma çerçevesinde öğrencilere, demografik ve kişisel özellikleri, ekonomik yapıları ve kültürel tüketim alışkanlıklarını saptamaya yönelik sorular soruldu.

Araştırmada GÜ'deki demografik ve kişisel özellikler çerçevesinde öğrencilerin cinsiyetleri, yaşları, üniversiteye gelmeden önce yaşadıkları yerleşim birimleri, bunların Türkiye dağılımları, anne ve baba eğitim ve meslek durumları, üniversite eğitimi sürecinde kaldıkları yerler ile okula gidiş gelişte kullandıkları ulaşım araçları belirlenmeye çalışıldı.

Araştırma sonucunda, GÜ öğrencilerinin "kentli, orta sosyal statüye sahip, ağırlıklı olarak Orta Anadolu'nun doğusunda kalan iller ve Batı Karadeniz Bölgelerinde yaşayan ailelerden gelen gençler" oldukları belirlendi.

Araştırmaya göre, üniversiteye gelen kız öğrenciler ağırlıklı olarak Türkiye'nin batı bölgelerinden, erkek öğrenciler ise ülkenin doğu kesimlerinden geliyor. Öğrencilerin yüzde 80.6'sı 19-23 yaş aralığında bulunuyor.

Araştırma, öğrencilerin yüzde 63.66'lık kısmının kent kökenli, yüzde 36.34'lük kısmının taşra kökenli olduğunu gözler önüne seriyor. Kent

kökenli öğrenciler ağırlıklı olarak büyükşehirlerden geliyor.

Öğrencilerin dörtte biri ise Ankaralı...

İllerden gelen öğrenciler, ağırlıklı olarak İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz'den, taşradan gelen öğrenciler ise Batı Anadolu, Trakya ve Akdeniz Bölgelerinden geliyor.

"YÜZDE 72.52'SİNİN ANNESİ EV HANIMI"

Araştırma, GÜ'de öğrenim gören öğrencilerin önemli bir kesiminin ebeveynlerinin eğitim düzeylerinin oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, anne ve baba eğitim durumlarında yoğunlaşma ilkokul düzeyi mezuniyet olarak ortaya çıkıyor. Baba eğitim düzeyinde yüzde 31.57 olarak gerçekleşen ilkokul mezuniyet oranı, anne eğitim düzeyinde

yüzde 47.33 dolayında gerçekleşiyor. Anneleri okur yazar olmayan öğrencilerin oranı ise yüzde 10.22... Öğrencilerin yüzde 38.43'ünün babası emekli, yüzde 72.52'sinin annesi ise ev hanımı. Aile aylık gelirlerinin, yüzde 30 oranı ile 700-1000 YTL ve yüzde 28 oranı ile 450-700 YTL aralığında yoğunlaştığı gözleniyor.

ÖĞRENCİLERİN BARINMA KOŞULLARI

Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 90'lık bölümü herhangi bir işte çalışmıyor, gelirlerini ailelerinden ve burslardan karşılıyor.

Öğrencilerin yüzde 28.69'u 300 YTL, yüzde 28.63'ü 210-300 YTL arasında harçlık alıyor.

Aile yanında kalmayan, Ankara'ya dışarıdan gelen öğrencilerin ilk tercihleri arasında arkadaşlarıyla ev tutmak bulunuyor.

Araştırmada, GÜ gençliğinin özellikle barınma olanakları açısından oldukça zor durumda olduğuna ve üniversite bünyesinde bir yurdun bulunmadığına dikkat çekiliyor.

"TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI KULLANILIYOR"

Araştırmada, öğrencilerin okula gidiş-geliş ve kent içi ulaşımda çoğunlukla hangi ulaşım araçlarını kullandıkları da sorgulandı.

Buna göre, öğrencilerin büyük kesimi okula gidiş ve gelişlerinde toplu taşıma araçlarını kullanıyor.

Yürüyerek veya özel araç kullanarak okula gelen öğrenci oranı ise yüzde 31.41...

"YÜZDE 93'Ü GAZETE OKUYOR

Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 43.13'lük kısmı interneti günde en fazla bir saat kullanırken, yüzde 19.96'lık kesim ise interneti hiç kullanmıyor.

Televizyonun öğrenciler için en popüler kitle iletişim aracı olduğunu ortaya çıkaran araştırmaya göre, televizyondan sonra en yaygın izlenen kitle iletişim aracı ise radyo.

Öte yandan araştırma sonucunda öğrencilerin yüzde 93'ünün gazete okuduğu belirlendi.

Öğrencilerin büyük bir kısmı pop müzik dinliyor. En çok dinlenen müzik türünde ikinci sırada ise Türk halk müziği yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber