DTP'li başkan görevden alındı, "yeniden adayım" diyor

Haber Giriş : 06 Eylül 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesi tarafından ?Çok dilli belediyecilik" projesi nedeniyle belediye meclisi feshedilen ve görevden düşürülen Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, 90 gün sonra yapılacak yeni seçimde tekrar belediye başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

ANKA'ya yaptığı açıklamada hukuk dışı bir şekilde görevden alındığını ileri süren Demirbaş, Sur içinde bulunan tarihi Diyarbakır evlerinden birini restore ederek seçim çalışmalarına başladı.

Demirbaş, ?Danıştay kararında yeniden aday olamaz diye bir hüküm yok. Bu nedenle görevden alınan tüm meclis üyelerimiz ile birlikte Sur Belediyesi yönetimine yeniden adayız" dedi.

Yargılama sürecini eleştiren ve kararın geç açıklandığını öne süren Demirbaş, kararın kendisine erken ulaşması halinde milletvekili adayı olmayı düşündiğünü belirtti ve ?Karar milletvekili adaylarının kesinleştiği tarihte değil de erken açıklanmış olsaydı farklı siyasal gelişmeler olabilirdi" dedi.

-ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYORUM-

?Çok dili Belediyecilik" projesini onayladıktan sonra sürekli tehdit aldığını belirten Demirbaş, ?Kim veya kimler olduğunu bilmediğim kişilerden hem e-mail ve hem de telefonla ölüm tehditleri alıyorum. Tabi bu tehditler bizi amacımızdan vazgeçiremeyecek. Geçen belediye seçimlerinde yüzde 60'ın desteğini alarak başkan seçildim. 1892 aile üzerinde yapılan araştırmada belediyenin ?çok dilli programınöa destek yüzde 89.9 olarak çıktı. DTP'li olmayanlar bile bize bu konuda destek veriyorlar. Tekrar seçilirsem bildiğim bu şeyleri yapmaya devam edeceğim. DTP'nin desteklediği bağımsızlar Parlamento'da demokratik ortamın oluşmasını sağlayacak. Sur Belediye Meclisi'nin aldığı kararın darısı TBMM'nin başına gelmesini temmeni ederim" dedi.

İnsan haklarına aykırı bir şekilde, halkın iradeside yok sayılarak görevden alındığını illeri süren Demirbaş AHİM'e başvuruda bulunacağını kaydetti.

-DÜŞÜRÜLME NEDENİ-

Diyarbakır Sur Belediye Meclisi , belediye hizmetlerinde ?çok dilli belediyecilik? yönünde karar almış, Belediye Başkanı Demirbaş da bu kararı imzalayarak onaylamıştı. İçişleri Bakanlığının başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesi, Demirbaş ?ı görevden düşürmüş, Sur Belediye Meclisi ?nin feshine karar vermişti.

Meclis kararının siyasi içerik taşıdığını belirten Daire, belediye hizmetlerinde anayasa ve yasalarda belirlenen kuralların dışına çıkılamayacağına hükmetmiş, savunmanın da yasal süresi içinde yapılmadığına karar vermişti. Demirbaş ile Sur Belediye Meclisi Başkanvekili Bedri Turan, Danıştay 8. Dairesi?nin kararına itiraz etmiş, ancak karar kesinleşmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber