Erdoğan'ın sağ kolu belli oluyor

Haber Giriş : 07 Eylül 2007 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ömer Dinçer'den boşalan Başbakanlık Müsteşarlığı'na, Batman ve Diyarbakır'daki hizmetleriyle tanınan Vali Efkan Ala getiriliyor

TOLGA ŞARDAN Ankara

Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Ömer Dinçer'den boşalan Başbakanlık Müsteşarlığı'na getiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağ kolu olarak görev yapacak ve Başbakanlık bürokrasisini yönetecek olan Ala'nın atama kararnamesinin bugün Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül tarafından onaylanması bekleniyor.

AKP hükümetinin 2002'de göreve gelmesiyle birlikte hazırlanan ilk valiler kararnamesiyle Batman Valiliği'ne atanan Ala, burada önemli projelere imza attı. Batman ve köylerine yönelik hizmetleri yürüten Ala, özellikle askeri yasak bölgelerin bir bölümünün üzerindeki yasağın kaldırılarak turizme açılmasını sağladı. Ala, Batman'daki görevinin ardından Diyarbakır'a atandı.

Başbakan Erdoğan'ın en çok güvendiği bürokratlardan olan Ala, Erdoğan'la doğrudan görüşen ender kişiler arasında yer alıyor.

42 yaşında olan Ala, görevdeki en genç valiler arasında yer alıyor. Geçen yıl Diyarbakır'daki olayların ardından Milliyet'e yaptığı, "Cama gelsin, cana gelmesin" şeklindeki açıklamasıyla uzun süre kamuoyunun gündeminde kalan Ala, "Refleksle değil, akılla hareket etmek lazım. Daha sonra, daha büyük sorunları üretecek kısa vadeli çözüm gibi gözüken hareketlerden kaçınmak gerekir. Provokatif hareketti, örgüt amacına ulaşamadan gereği yapıldı" demişti.

Liberal görüşler taşıyan uygulamaları nedeniyle adı "AB Valisi"ne çıkan Ala'nın, bir süre önce de AB Genel Sekreterliği'nde uyum çalışmalarını yürütecek özel ekipte görevlendirilmesi gündeme geldi, ancak görev verilmedi.

Ala, Diyarbakır'daki AB çalışmaları kapsamında dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Orhan Okur ile ters düşmüştü. Bu nedenle Okur sağlık raporu alarak kentten ayrılmış ve daha sonra Çanakkale'ye atanmıştı.

Milliyet

Başbakan Erdoğan'ın sağ kolu Ala oldu

Diyarbakır'daki başarılı çalışmaları Vali Ala'ya müsteşarlık yolunu açtı. Başbakan Erdoğan seçimini Ala'dan yana kullandı

BAŞBAKAN Erdoğan Ömer Dinçer'in Meclis'e girmesiyle boşalan Başbakanlık Müsteşarlığı için tercihini Diyarbakır'ın başarılı valisi Efkan Ala'dan yana kullandı. Ala'nın Başbakanlık Müsteşarlığı'na atanmasına ilişkin kararname Çankaya Köşkü'ne gönderildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün bugün kararnameyi onaylaması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan'ın yeni sağ kolu Ala özellikle Diyarbakır'da sergilediği başarılı uygulamalarla öne çıktı. Valilik koltuğuna oturur oturmaz ?Vatandaş ile terörist ve teröriste destek verenleri ayırmayı biliriz, bunun adı yeni yönetim tekniklerini devreye sokmaktır. Diyarbakır için OHAL çözüm değil, rotamız Avrupa Birliği'dir' sözleriyle dikkati çeken Ala, ileriki günlerdeki yönetimiyle de hamaset yapmadığını ortaya koydu. Yeri geldi halkın gösteri yapmasına izin vermeyen Emniyet Müdürü'yle tartıştı, yeri geldi ?Adalet işini çeviremeyen insanları da memnun etme aracıdır' diyerek mevcut sistemi eleştirdi. Ala, demokrasinin kurumsallaşması için elindeki tüm imkánları kullanmaktan çekinmedi. Sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli çalışan Efkan Ala, kısa sürede Diyarbakır halkının sempatisini topladı. Liberal tavrı, özgürlükçü söylemleriyle dikkati çekti. Ala seçimi, hükümetin demokratik açılımlara hız verme ve AB sürecini hızlandırma kararlılığının önemli göstergesi olarak yorumlandı.

DİYARBAKIR SEVİNDİ

BAŞBAKAN'IN tercihi Diyarbakır'da da sevinç yarattı. Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu Ala'nın çalışmalarla kendini halka sevdirdiğini anlattı, ?Demokrat, dinleyen, çözüm üreten bir yaklaşımı var. Başbakanlık müsteşarı olması önemli bir gelişme. Sorunların çözümüne katkı sunacaktır' dedi. Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Şeyhmus Akbaş, ?Projelere sahip çıkan bir vali oldu. Diyarbakır için bir kayıp, ama Türkiye için bir kazanç oldu' diye konuştu.

Başarıya adım adım ulaştı

l 1965 Erzurum doğumlu Efkan ALA, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. İktisat alanında yüksek lisans yaptı. Kaymakamlık, Vali Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığında daire Başkanlığı ve Turizm Bakanlığında Genel Müdürlük görevlerinde bulundu. Dünya Turizm Örgütü Kaliteyi Destekleme Komitesi üyeliği de yapan Ala aktif bir UNİCEF çalışanı. Batman ve Diyarbakır Valiliği yaptı. Ala evli ve iki çocuk babası. AYKUT AYKANAT/HASAN ÖYMEZ/ŞEYHMUS ÇAKAN

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber