Adalet ?mediatör'e emanet

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Eylül 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

60'ıncı Hükümet Programı'nda yer alan ?arabulucu' yani mediatör projesinde ilk adım atıldı. Özel hukuk anlaşmazlıklarının hakime gitmeden çözülebileceği ?arabuluculuk' geleceğin en gözde meslekleri arasında yerini alacak

KAMUOYUNDA ?mahkemesiz adalet' projesi olarak yer balan arabulucu sitemi çok kısa bir süre sonra günlük hayatımıza giriyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın geçen hafta TBMM'de okuduğu 60'ıncı Hükümet programında da yer alan proje kapsamında, özel hukuk anlaşmazlıkları hakime gitmeden arabulucu aracılığıyla çözülecek. Dünyada birçok ülkede uygulanan sitem boşanma, mal paylaşımı, miras anlaşmazlıkları gibi her türlü özel anlaşmazlığın çözümü esasına dayanıyor.

Sİstem nasIl İŞleyecek?

KANUN tasarısında öngörülen üniversite mezunlarının arabulucu olabileceği yönünde. Avusturya modeli örnek alınırsa 30 yaşından büyük üniversite mezunları arabulucu olmak için başvuruda bulunabilecek. Hukuk eğitimi almamış olanlar ortalama 250 saatlik özel eğitime tabi tutulacak. Hukuk eğitimi almış olanların ders saatleri daha az olacak. Eğitim sonrası bakanlığın açtığı yazılı-uygulamalı sınavda başarılı olanlar arabulucu olacak. Sistemin işleyişine gelince... Bir anlaşmazlık halinde taraflar davanın öncesinde ya da sürerken bir arabulucuya gidebilecek. Arabulucu önünde yapılan konuşmalarda gizlilik esas alınacak. Ücret tarifesi ise asgari ücrete göre belirlenecek.

Profesyonel eğitim şart

TÜRKİYE Mediatörler Derneği Başkanı ve Türkiye'nin ilk mediatörü Deniz Kiti adayları, sürücü kursları gibi türeyecek olan eğitim yerleri konusunda uyarıyor. Kampus Eğitim Kurumları Başkanı Salih Baycan da adayların profesyonel kurumlardan eğitim alması gerektiğini söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber