Burdur'un 'okuma' projesi diğer illere model oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Eylül 2007 21:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Burdur'da uygulamaya konulan 'Okuyan Okullar' projesi kapsamında sadece öğrencilere değil, ailelerine de okuma alışkanlığı kazandırılıyor.

Burdur'u Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) şampiyonluğa taşıyan 'Okuyan Okullar', 'Akıllı Tahta', 'Beyaz Bayrak' adlı projeleri diğer şehirlere de örnek oldu. Antalya, Denizli, Kütahya, Muğla, Sakarya'nın da aralarında olduğu 10'dan fazla şehir, Burdur'un projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

4 yıl önce Vali Mustafa Rasih Özbek başkanlığında 'OKS ve ÖSS başarısını artırma programı' adı altında çalışma başlatan Burdur, eğitim kenti haline geldi. 4 yıldır OKS ve ÖSS'deki başarısını artırarak sürdüren Burdur, Türkiye'deki diğer kentlerin de dikkatini çekmeyi başardı. Aralarında Antalya, Denizli, Kütahya, Muğla, Sakarya'nın da bulunduğu çok sayıda il Burdur'un projelerini uygulamaya koymak için çalışmalara başladı. Son olarak Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen bir heyet, Burdur'daki projelerle ilgili bilgiler aldı. Kütahya'da da önümüzdeki dönemlerde, Burdur'dakilere benzer uygulamalar devreye sokulacak.

Burdur Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, kentteki öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için 3 yıl önce devreye giren projenin başarıya büyük katkısı olduğunu söyledi. 2007 yılının başında Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatı ile tüm Türkiye'de haftada bir dersin okuma saati olarak belirlendiğini söyleyen Yiğit, "Biz Burdur'da projeyi öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin her güne 20 dakika kitap okuyarak başlamasını sağlayacak şekilde geliştirdik. Öğrenci velileri de kitap okuma saatlerinde çocuklarının yanında oldu. 60 yaşındaki teyzeler, torunları ile birlikte sırada oturarak kitap okudu. Veli toplantılarında yaptığımız tavsiyelerin sonunda veliler akşamları TV izlemek yerine çocukları ile birlikte kitap okudu." diye konuştu. 2006-2007 eğitim öğretim döneminde Burdur'da eğitim gören 40 bine yakın öğrencinin ortalama 3 bin 274 sayfa okuduğunun altını çizen Yiğit, bunun da yaklaşık 16 kitaba denk geldiğini aktardı. Bu kadar çok kitap okuyan bir öğrencinin soruları anlama ve çözmede mutlaka okumayanlara göre daha başarılı olacağını kaydeden Yiğit, "Bu gerçeği aldığımız şampiyonluk kanıtlamıştır." dedi. Kentte uygulanan bir başka proje ise 'Beyaz Bayrak'. Sağlık Müdürlüğü ile birlikte yürütülen çalışma sonunda en temiz ve fiziki yapısı ile en iyi olan okullara ödül verildi.

Dershaneler destek verdi

Tüm okullarda ve hafta sonlarında dershanelerde ildeki tüm öğrencilerin katıldığı deneme sınavları yapıldı. Başka illerde birkaç kez yapılan deneme sınavlarının sayısı Burdur'da 10'u buldu. Böylece veliler, ay ay çocuklarının il genelindeki durumunu yakından takip edebildi. Burdurlu velilerin de çok duyarlı olduğunu ve hazırlanan tüm projelere destek verdiğini söyleyen Recep Yiğit, "Burdur'da öğrenci, öğretmen, veli, idareci ve özel dershaneler tam bir uyum içinde çalıştı. Bu uyum sonunda inancımız arttı ve sonunda şampiyonluğu kaptık." dedi.

Burdur'u başarıya taşıyan projelerin 10'dan fazla ilden talep edildiğini vurgulayan Milli Eğitim Müdürü Yiğit, bunlar arasında Antalya, Denizli, Muğla, Sakarya, Bolu, Isparta, Kırşehir gibi illerin yer aldığını açıkladı. Yiğit, son olarak Kütahya vali yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdürü Halis Demir, bir müdür yardımcısı, bir formatör ve özel dershaneler birliği başkanından oluşan bir heyetin Burdur'a geldiğini açıkladı. Kentte yeni dönemde uygulanacak projeye göre, sadece öğrenciler değil, öğretmen, idareci ve veliler de güne kitap okuyarak başlayacak.

2003 OKS'de 27.lik koltuğundaki Burdur'un yeri 2004'te 10. 2005'te 5. 2006'da 2. ve 2007'de ise birinci sıra olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber