Yerelde ilk yarış Sur belediyesinde yaşanacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Eylül 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın belediye başkanını düşürdüğü ve belediye meclisini fesh ettiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde seçim hazırlıkları başladı. Kasım ayında yapılması beklenen seçimlerin iki favorisi var: AK Parti ve DTP

BEHÇET GÜNGÖR /ANKARA

Doğu ve Güneydoğu seçmenini kazanma yarışına giren AK Parti ile DTP arasındaki ilk yarış Diyarbakır'ın Sur Belediyesi'nde yaşanacak. Danıştay 8. Dairesi, 25 Mayıs'ta ?belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik yolunda karar alan? Diyarbakır'ın Sur Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın başkanlığının düşürülmesine ve belediye meclisinin feshine karar vermişti.

Sur Belediyesi Meclisi 6 Ekim 2006 tarihinde aldığı bir kararla ?çok dilli belediyecilik? anlayışını hizmete geçme kararı alınarak, bu bölgede yaşayan insanlara ?Kürtçe? de hizmet verilmesine başlanmıştı. Konu mahkemeye taşınmış bu konuda son kararı 14 Haziran tarihinde Danıştay vermişti. Danıştay 8. Dairesi verdiği kararda ?Belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik yolunda karar alan? Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın başkanlığının düşürülmesine ve belediye meclisinin feshine oy birliği ile karar verdi. Dairenin kararında, ?çok dilli belediyecilik kararının? gerek Anayasa ve yasa maddeleri, gerekse Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı kapsamında bir hakkın kullanımı olarak değerlendirilmesinin olanaklı olmadığı vurgulanmıştı.

Sur Belediye Başkanı görevden alındıktan sonra bu ilçe belediye başkansız kaldı. Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konuda henüz net bir tarih belirlememesine rağmen Kasım ayının sonunda bu ilçede belediye başkanlığı seçimleri yapılması bekleniyor. Bu seçimin yerel seçimlerden önce AK Parti ile DTP'nin mücadelesine sahne olması bekleniyor.

ERKEN SEÇİM HAVASI BAŞLADI

AK Parti Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Barış Tapancı, valiliğin kendilerine kasım sonlarına veya aralık ayı başlarında seçimlerin yapacağını bildirdiğini belirterek, Sur belediye seçimlerini almak için şimdiden seçim startı verdiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir arasındaki tartışma nedeniyle Diyarbakır'ın şimdiden bir seçim havasına girdiğini söyleyen Tapancı ?Diyarbakır için ilk sınavı burada vereceğiz. Biz burayı aldıktan sonra büyükşehirde rahat alırız. Diyarbakır yerel anlamda erken seçim havasına girdi bile. Şimdiden start verdik. Kendi programımızı ve halka ne tür hizmetler götürebiliriz ona odaklanmış durumdayız? dedi.

İki partinin de birbirine göre farklı avantajları bulunuyor

AK Parti ve DTP'nin tüm gücüyle Sur'u kazanmak için uğraşacağı belirtiliyor. DTP'nin Sur'da belediye başkanı adayı görevden alınan Abdullah Demirtaş olacağı belirtiliyor. Abdullah Demirtaş, ?Danıştay kararında yeniden aday olamaz diye bir hüküm yok. Bu nedenle görevden alınan tüm meclis üyelerimiz ile birlikte Sur Belediyesi yönetimine yeniden adayız? dedi. Sur'da AK Parti ve DTP'nin farklı avantajları var. Diyarbakır halkının 'Kürtçe' konusunda çok hassas olduğu biliniyor. Halka 'Kürtçe' hizmet verilmesinden dolayı Demirtaş'ın görevden alınması halk tarafından pek kabul görmediği belirtiliyor. Diyarbakırlıların bu yüzden DTP'yi tercih edecekleri belirtiliyor. DTP'nin böyle avantajları varken AK Prati'nin son 5 yılda bölgeye yaptığı hizmetler seçmenin AK Parti'ye doğru yönelmesini sağladı. En son Diyarbakır Valisi Efkan Ala'nın Başbakanlık Müsteşarlığına getirilmesi Diyarbakır halkının kanaatini büyük ölçüde etkileyeceği belirtiliyor.

08.09.2007

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber