Denetimsiz klimalar enerji törpüsü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2007 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'ye denetim yapılmadan giren klimaların, çok yüksek oranda enerji tüketimine neden olduğu bildirildi.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Saymanı Hüseyin Önder, yaz mevsiminde enerji tüketiminin büyük bölümüne klimaların neden olduğunu söyledi.

Önder, sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin klima kullanımının bu yıl büyük oranda artırdığını belirterek, "Vatandaşlarımız sıcaklardan korunmanın ilk yolu olarak klima satın alıyorlar. Her yerde artık evlerde de yoğun olarak klima kullanılıyor" dedi.

Vatandaşların klima satın alırken çoğunlukla ucuz olmasına dikkat ettiklerini ifade eden Önder, "Ucuz klimalar, ülkemize büyük oranda Uzak Doğu ülkelerinden geliyor. Klimaların büyük çoğunluğu da maalesef ülkemize denetim yapılmadan giriş yapıyor ve piyasaya sunuluyor" diye konuştu.

Önder, serbest piyasa uygulamasının bu olmadığına işaret ederek, "Serbest piyasa uygulaması denetimsizlik anlamına gelemez. Türkiye'de acilen klimalar konusunda denetim çalışması başlatılmalıdır. Türkiye, şu anda kullandığı enerjinin yüzde 72'sini ithal etmektedir. Yüksek oranda enerji tüketimine neden olan klimalar, kullandığı enerjinin büyük bölümünü ithal eden Türkiye için büyük tehlike taşımaktadır"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber