Sivil Anayasa, 6 anayasacının fantezisi değil

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Eylül 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?6 anayasacının fantezisi değil'

AKP'nin yeni anayasa taslağını hazırlayan altı hukukçu, ?Bu taslak bizim fantezimiz değil, ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandı? diyor

AKP'nin talebi üzerine Anayasa taslağını hazırlayan 6 kişilik akamedisyen kurulu Tempo Dergisi'ne konuştu. AKP'nin yeni anayasa taslağını hazırlamak için teklif götürdüğü Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun ve onun seçtiği 5 akademisyenden oluşan heyetin ortak noktası, hepsinin Ankara Üniversitesi mezunu olması.

Prof. Özbudun, AİHM'de RP'nin kapatılması davasında Türkiye'yi savunmasının ardından AKP'ye Anayasa taslağı hazırlamasının nedenini şöyle anlatıyor: ?RP ile AKP arasında çok ciddi farklar var. AKP'nin liderlik mevkiinde bulunanların, vaktiyle RP'nin içinde olması bu gerçeği değiştirmiyor; çünkü zaten insanlar değişebiliyor. Benden sivil, demokratik, insan hakları standartlarını yükselten, parlamenter rejim esaslarına uygun bir anayasa konusunda yardım istediler. Bu, aslında tam da özlediğim parametrelerdi.?

Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem: Fert olarak kendi açımızdan meselelere bakmakla, anayasa taslağı hazırlamakla görevli bir komisyonun üyesi olarak bakmak farklıdır. Çünkü orada farklı kesimlerin hassasiyetlerini dikkate almak mecburiyeti vardır.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı: Demokratik kurumların anayasa yapımı yoluyla bir ülkeye ithali, belki şeklen demokrasiyi inşa edebilir; ancak onun yaşamasının şartlarını hazırlamalıyız.

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan: Bu taslak, fildişi kulede altı anayasacının sivil anayasa fantezilerinin bir ürünü olarak ortaya çıkmadı. Türkiye'nin tarihsel olarak miras aldığı siyasal şartlar, birey-toplum-devlet ilişkilerinin niteliği ve uygulaması ister istemez sizi sınırlandırıyor. Anayasalar sihirli değnek değil.

Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar: Taslak evrensel demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti anlayışı içinde, demokratik anayasalar, uluslararası metinler ve AİHM içtihatları esas alınarak hazırlandı. Birçok Avrupa ülkesinin anayasasından daha ileri.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Köker: Toplumun 1982 Anayasası ile kaybedilen özgürlükleri fazlasıyla elde edeceği bir anlayışın hakimiyeti taslağımız için söz konusu. Taslak, bugünün değil, geleceğin Türkiyesi'ne de uygun. Eleştiriye açığız. Eğitimle kazanılmış cehaletle, apaçık siyasi angajman ve kötü niyet ürünü olmayan her eleştiri, başka bir koşul olmaksızın gerekli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber