Piyasalar ABD ekonomisine kilitlendi

Haber Giriş : 09 Eylül 2007 16:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ABD'de dün açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklenenden olumsuz çıkması ile, piyasalarda "ABD ekonomisi durgunluğa mı giriyor?" kaygısı yeniden baş gösterdi. Haftayı 49 bin 50 puandan kapatan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) ise gözler önümüzdeki hafta ABD ekonomisine ilişkin açıklanacak verilere çevrildi.

ANKA'ya konuşan uzmanlar, yurt içi piyasaların Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında rahatladığını, ancak ABD ekonomisinde yaşanan olumsuzluklara dair kaygıların sürdüğünü kaydetti.

Uzmanların, finans sektöründe gelecek haftaya ilişkin bekleyişleri şöyle:

GARANTİ YATIRIM: "BORSADA 50 BİN SINIRINI AŞMAK ZOR"

Garanti Yatırım Teknik Analisti Tolga Kutaloğlu: "ABD'den gelecek verilere ve FED'in 18 Eylül'de alması beklenen faiz indirimi kararına kilitlenen İMKB, önümüzdeki hafta sınırlı bir yükseliş gösterse de tedirginliğini koruyacak Önümüzdeki günlerde borsada 48 binin altına inilebilir ancak 50 bin sınırının aşılması zor gözüküyor. ABD'de dün yayınlanan tarımdışı istihdam verilerinin beklenenden olumsuz çıkması, gözleri ABD'de gelecek hafta açıklanacak verilere çevirdi. FED toplantısı öncesinde gelen bu rakamlar, piyasaları tedirgin etti. Özellikle 14 Eylül'de açıklanacak perakende satışlar, ithalat, ihracat ve tüketici güven endeksine ilişkin veriler merakla bekleniyor. İstihdam verilerinin olumsuz çıkması ile FED'in faiz indirimi kararı alması beklentisi oldukça güçlendi. Ama faiz indiriminden çok şey beklememek lazım. Küresel dalgalanma sürecek. Türkiye'deki yatırımcıların yükseliş yönünde pozisyon azaltmalarında fayda var."

-İKTİSAT YATIRIM: "TÜRKİYE'DE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENMİYOR"-

İktisat Yatırım Genel Müdürü Muhittin Küley:"ABD'de 100 bin yeni istihdam beklenirken, 4 bin kişinin işten çıkarılmış olması, ABD ekonomisindeki resesyon (durgunluk) kaygılarını artırdı. Yurtiçindeki gündem Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında nispeten rahatladı. Önümüzdeki hafta başında gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısından zaten bir faiz indirimi beklenmiyor. Dolayısıyla piyasalarda ciddi bir oynama yaşanmaz. Kuraklık ve Ramazan Bayramı dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanacak artış ise eylül enflasyonunu olumsuz yönde etkilecek."

-AK YATIRIM: "KUR VE FAİZDE DALGALANMA OLMAZ"-

AK Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar:"Önümüzdeki hafta, Türkiye'deki kur ve faiz oranlarında herhangi bir dalgalanma beklenmiyor. Haftabaşında açıklanacak büyüme rakamlarının yüzde 4 seviyelerinde çıkması bekleniyor. Bu da Merkez Bankası tarafından enflasyonla mücadele kapsamında öngörülen bir durum. FED'in 18 Eylül'de faiz indirimi kararı alması, Merkez Bankası'nı da faiz indirimi konusunda rahatlatabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber