Doların düşüşü sürecek mi?

Haber Giriş : 12 Eylül 2007 12:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ABD'de dolar faizinin düşeceği beklentisi doların yurt dışı ve yurt içinde değer kaybetmesine neden oluyor.

Dövizdeki değişimi anlık takip edin

ABD'de konut kredilerinin yükselen faizler nedeniyle geri ödenememesi faiz indirimi gerekliliğini ortaya çıkartırken, geçen hafta Cuma günü ABD'de beklentilerin oldukça altında çıkan ve ekonomide durgunluk endişesi yaratan tarım dışı istihdam rakamı da faiz indirimi beklentilerini artırdı.

Gözler FED'in üzerinde

ABD Merkez Bankası'nın (FED) 18 Eylül Salı günü vereceği faiz kararına odaklanan piyasalarda faiz indirimi beklentisi büyük bir oranda fiyatlanırken, indirimin kaç puan olacağı tartışılıyor.

Dövizdeki değişimi anlık takip edin

Euro karşısında güçsüz seyrini sürdürmeye devam eden dolar 1.3848 seviyesine gerilerken, yurt içinde de dolar kuru 1,27 YTL seviyelerine kadar geriledi.

Doların FED'in faiz kararına kadar 1.2700-1.3000 aralığında işlem görmesini beklenirken, yurt dışı piyasalarda kredi risklerinin devam ettiği düşünülürse dövizdeki satış hareketinin daha sertleşme olasılığı zayıf görünüyor.

Zayıf dolar Türkiye'ye yarar

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley ise ABD dolarının euro karşısındaki zayıflığının Türk ekonomisi için bir avantaj olduğunu bildirdi.

Dövizdeki değişimi anlık takip edin

Türkiye'nin son 5 yılda sağlanan verimlilik artışı ile ürün başına işçilik maliyetini yüzde 40'dan fazla azalttığını belirten Morgan Stanley, euronun değerlenmesinin de Türk şirketlerinin Avrupa'da pazar paylarını artırmasını sağladığını vurguladı.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 48.7'sinin euro cinsinden, ithalatının yüzde 58.8'inin ise ABD doları cinsinden olduğuna dikkat çeken Morgan Stanley, bunun Türkiye'nin doların zayıflığından yararlanmasını sağladığını ifade etti. Euronun değerlenmesinin turizm gelirlerini artırırken, dolar cinsinden borçların servis maliyetini de düşürdüğü vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber