Dişinizi flordan mahrum etmeyin

Haber Giriş : 12 Eylül 2007 18:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diş minesini asitlere karşı koruyarak dişlerin çürümesini önleyen, dişin oluşumu sırasında yapısına girerek dayanıklılığını artıran element olan florun dişe yararına dikkat çeken uzmanlar, az ya da çok alınan florun dişlere zararlı olabileceğini söylüyor.

Doğal olarak içme suları, maden suları, çay, turunçgiller, balık gibi deniz mahsullerinde bulunan florun sistemik olarak içme suları, yemek tuzları, sütlerin florlanması gibi işlemlerle alınabileceği belirtiliyor. Diş Tabibi Nagihan Bedir, bu işlemlerin yapılmadan önce içme sularındaki flor miktarı tespit edilmesi gerektiğini söylüyor. Flor katılım işleminin özel yöntemlerle ve eğitilmiş personeller tarafından yapılmasını tavsiye eden Bedir, şunları söyledi: "İçme sularında flor miktarı az olan bölgelerde; sudaki flor miktarı göz önünde bulundurularak flor damla ve tabletleri hekim kontrolünde, bebeğin dişilerinin sürmeye başladığı 6. aydan başlayarak dişlerin sürmesinin tamamlandığı 14- 16 yaşlarına kadar kullanılabilmektedir. Flor tabletleri dişlerin oluşumu sırasında dişin yapısına girerek dişin dayanıklılığını arttırmayı sağlar ayrıca emilerek kullanıldığında yüzeysel olarak etkinlik de sağlamaktadır. Ancak tablet kullanımı uzun sürdüğü, içme suyu ve diğer yollarla alınan flor miktarının kontrolünün zorluğu nedeniyle pratik anlamda dezavantajları vardır. Florun fazla miktarda alımıyla florozis denen dişlerde koyu sarı - kahverengi renkleşmeler olmaktadır. Yapılan araştırmalarla florun yüzeyel uygulamalarla alınmasının dişleri çürümeye karşı etkin olarak koruduğu tespit edilmiştir. Bireylerin florlu diş macunu ile dişlerini fırçalaması ile hem mekanik olarak besinler ağız ortamından uzaklaştırılacak hem de içersinde bulunan florun etkisiyle dişler çürüğe karşı korunacaktır. Bu nedenle dişler fırçalandıktan sonra az su alınarak ağız çalkalanmalı macunun sadece fazlası atılmalıdır, çok fazla çalkalandığında dişlerin yüzeyini kaplaması gereken flor suyla yıkanıp gidecektir."

Çocukların 2,5- 3 yaşlarına geldiklerinde çocuklar için özel üretilmiş flor içeren macunlar kullanılarak ebeveyn kontrolünde dişlerini fırçalatma alışkanlığı kazandırılması gerektiğine işaret eden Diş Tabibi Bedir, erişkin macunlarının flor düzeyi daha fazla olduğundan çocuklarda kullanımı önerilmediğinin altını çizdi. Florlu ağız gargaralarının kişinin günlük olarak kullanabildiği bir diğer flor alım yöntemi olduğunu anlatan Bedir, günde en az iki defa florlu diş macunu kullanılarak dişlerin fırçalanmasını tavsiye etti. Bedir, 6 aylık rutin diş hekimi muayenesi ile profesyonel flor jeli uygulamalarının yapılmasında da yarar olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber