Türkiye iklim değişikliğine adaptasyon projesi hazırlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bölümü Program Yöneticisi Dr. Katalin Zaim, daha kaliteli bir hayat için hazırda bulunan su kaynaklarının dengeli ve entegre biçimde yönetilmesi gerektiğini belirtti.

Zaim, Adana Ticaret Odası Meclis salonunda, ''Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'' kapsamında, UNDP Türkiye Ofisi tarafından yürütülen ''Türkiye'nin İklim Değişikliğine Adaptasyon Kapasitesinin Artırılması Projesi''ni iş adamlarına anlattı.

Zaim, geçen yıl İspanya hükümetinin uluslararası işbirliğinden sorumlu Hükümet Sözcüsü Leire Pajin ile UNDP Başkanı Kemal Derviş arasında bir anlaşma imzalandığını anımsatarak, anlaşma uyarınca UNDP'ye 528 milyon Avroluk bir hibe yardımı yapıldığını, bu proje için Türkiye ofisine 7 milyon dolar hibe verildiğini belirtti.

Projenin en önemli ayaklarından birini ''Seyhan Nehri Havzasında Toplum Bazlı Adaptasyon Projeleri''nin oluşturduğunu ifade eden Zaim, şunları kaydetti:

''İklim değişikliği insan hayatını olumsuz etkiliyor. Daha kaliteli bir hayat için hazırda bulunan su kaynaklarını dengeli ve entegre bir biçimde planlamalı ve yönetmeliyiz. Bu çerçevede temiz enerji projesi ve temiz suya erişim projeleri yapılmalı. Biz bu kapsamda Türkiye'ye 7 milyon dolar hibe aktararak 'Türkiye'nin iklim değişikliğine adaptasyon kapasitesini artırma projesi'ni geliştirdik. Projenin en önemli ayağını, Seyhan Nehri Havzasında yapılacak çalışma oluşturuyor. Bu amaçla pilot projeler geliştirilecek. Planlanan projeler ise su, kıyı, felaket tehlikesi, tarım, gıda güvenliği ve doğal kaynak yönetimidir. Ayrıca, bu projeler kapsamında kadınlar, yoksullar ve dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını gözeten projelere öncelik verilecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber