Araç sayısı 7 yılda 2 kat arttı, yollar yükü kaldırmıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da son 7 yılda araç sayısı tam 2 kat arttı. Ancak gerek büyükşehir gerekse ilçe belediyelerinin yol genişletme ve açma çalışmaları olduğu yerde duruyor.

Şehir merkezindeki trafik ise hem yaya hem de sürücüleri çileden çıkarıyor. Yolların araç trafiğini artık kaldıramaz hale geldiğini belirten Trafik Denetleme Şube Müdürü Arif Yılmaz, "Şehrin 25-30 yılının planlanmasına dönük Ulaşım Master Planı oluşturulmasını." istedi.

Nüfusu hızla artan şehirlerin başında geliyor Adana. Bu gelişmeye paralel olarak araç sayısı da artıyor sürekli. 2000 yılının başında 200 bin olan trafiğe kayıtlı araç sayısı 2007'nin eylül ayında 374 bine ulaştı.

İstanbul ve Ankara plakalı araçlar da dahil edildiğinde Adana'daki araç sayısı 400 bini buluyor. Tahminlere göre hergün trafiğe 150 bin araç çıkıyor. Sürücüsünden yayaya, trafik polisinden esnafa kadar herkesi çileden çıkaran trafik çilesi ise sabah ve akşam saatlerinde yaşanıyor.

Sıkışıklığı önlemek için bağlantı yapılan ücretsiz otoyol bile sorunu çözmedi. Şehir merkezine özel aracıyla gelip trafik çilesi yaşamadan giden sürücü bulmak zor.

Günde 30'a yakın polis, trafiğin yoğun olarak yaşandığı kavşak ve bölgelerde görev yapıyor. Günde ortalama 80 kazanın yaşandığı şehirde 7 kaza ekibi görev yaparken burada da personel yetersizliği kendini gösteriyor.

Trafik Denetleme Şube Müdürü Arif Yılmaz, şehrin 25-30 yıllık trafik sorununu çözecek Ulaşım Master Planı'nın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

7 yılda araç sayısının 2 kat arttığını anlatan Yılmaz, "Şayet ulaşım için gereken çalışma yapılmazsa ileriye dönük sorunlar daha çok artacaktır." diye konuştu.

Trafik sorununu artıran sebepler arasında, yolların yetersizliği, kazalardan dolayı yaşanan kısmi tıkanmalar, dikkatsiz araç kullanma ve şerit değiştirme hataları başı çekiyor.

Yılmaz, Ramazan ayı süresince sürücülerin evlerine rahat ulaşmalarını sağlamak için bir dizi tedbir aldıklarını söyledi.

Buna göre, şehir merkezindeki Sabancı Merkez Cami, Çifte minare, Ulucami, Yağcami, Yeni cami ile Turgut Özal'daki Şehzade Kademoğlu caminde trafik ekipleri görev yapacak.

Trafik akışını hızlandırmak için hergün saat 16.30'dan 20.00'ye kadar güzergah ve kavşaklarda araç park ve yolun seri olarak açılmasına yönelik çalışma yapılacak. İftar çadırlarının olduğu yerlerde ekip görevlendirilecek.

Bu arada, bu yılın 8 ayında 479 bin 563 araç üzerinde denetim yapan ekipleri 76 bin 453 kişiye 5 milyon 929 bin yeni lira tutarında ceza kesti. Yetkililer, denetimlerin geçen yıla göre yüzde 20 arttığını bundan dolayı kazalarda da geçen yıla oranla yüzde 12 dolayında azalma olduğunun belirlendiğini bildirdi.

ŞEHİR MERKEZİNDE DURUM

D-400 karayolu üzerinde yapılan ve Sabancı Merkez Camisi yanına yaptırılan otoparkı Ulus Caddesi ile birleştirecek alt geçit için yolun Ceyhan'a uzanan tarafı trafiğe kapatıldı. Karayollarının yaptırdığı kavşak da buradaki çalışmadan dolayı işlevini kaybetti. Bu arada, Celal Bayar köprülü kavşağının D-400 karayoluna bakan ayaklarının yıkılmasından dolayı şehir merkezine girecek araçlar Atilla Altıkat Köprüsü'nün yan tarafından Ziyapaşa veya Mücahitler Bulvarı'nı kullanarak şehir merkezine giriş yapabiliyor.

Metro çalışmasından dolayı karayolunun bir kısmı kapalı olduğundan trafik akışı bir bölüme kadar tek şeritten veriliyor. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Nermin Akray, D-400 karayolunda sürdürülen Celal Bayar köprülü kavşağındaki çalışmaların en geç 6 ay içinde tamamlanacağını köprülü kavşağın doğu ve batı ayaklarının yıkılma işleminin tamamlandığını yonca yaprağı şeklinde yeniden düzenleneceğini vurguladı.

Merkez Cami otoparkı ile Ulus caddesini bağlayacak altgeçit çalışmaları ise 20 Ekime kadar tamamlanacak. Minibüsçüler Odası Başkan Yardımcısı Nadir Kurumoğlu, şehiriçi trafiğini rahatlatmak için yapılan çalışmalardan dolayı minibüs esnafının rezil olduğunu söyledi. Kurumoğlu, Celal Bayar köprülü kavşağında yapılan düzenlemenin geç kaldığını çalışmaların biran önce tamamlanmasını beklediklerini anlattı. Şehiriçindeki en büyük meselenin "yayalar" olduğuna dikkat çeken Kurumoğlu, "Şehirine alt geçit veya üst geçitler yapılarak yayaların şehiriçindeki baskıları azaltılırsa trafik akışı rahatlar." dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Olgun, Adana'nın plandan mahrum olduğunu belirterek, trafik sıkışıklığının sebeplerinden de birinin de bu keyfilik olduğunu söyledi.

Olgun, ulaşımla ilgili politikada kendilerinin raylı sistemi tavsiye ettiklerini tüm gelişmiş ülkelerde de bu sistemin esas alındığını bildirdi. Bu sayede, petrol ithalinin azalarak, çevre kirliliğinin azalacağını, emniyet açısından da oldukça fayda sağlanacağını dile getiren Olgun, Adana'da şehir içinde yaşanan trafik sıkıntısı azaltmak için yolların genişletilmesine değil, uzmanlarla işbirliği içinde kavşaklar, ışık ve şeritlerin yerlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber