"Din görevlileri memur statüsünde kalırken öğretmen ve doktorlar sözleşmeli statüye geçirilecek"

Haber Giriş : 04 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi, Başbakanlık'ın istemiyle hazırladığı Devlet Personel Rejimi Yasa Taslağı'na ilişkin çalışmalarını tamamladı. Başbakanlık'ta değerlendirmeye alınan taslağın, devlet personel rejimini kökten değiştirecek şekilde hazırlandığı belirtildi. Yasa taslağında 1.5 milyon dolayındaki memurun sözleşmeli statüye geçirilmesi öngörülüyor. Taslağın Başbakanlık'ta yapılan ilk değerlendirmesinde, Türkiye'ye özgü koşullar ve dinin tarikat tekeline bırakılmaması gerekçesiyle din adamlarının memur statüsüne alınmaları konusunda ortak görüş oluştuğu öğrenildi.

Devlet Memurları Yasası'nı değiştirme hazırlığı yapan AKP hükümeti, imamları memur statüsünde ve devlet güvencesinde tutarken öğretmen ve doktorları sözleşmeli statüye geçirmeyi planlıyor.

AKP iktidarı, devlet personel rejimini kökten değiştirecek şekilde yeni bir Devlet Memurları Yasası hazırlıyor. 1.5 milyon dolayındaki memuru sözleşmeli statüye geçirmeyi öngören AKP iktidarı, Türkiye'ye özgü koşulları gerekçe göstererek imamları memur statüsünde bırakmayı tasarlıyor. AKP, öğretmen ve doktorlarıysa devlet güvencesinden çıkarmayı planlıyor.

Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi (TODAİ) Başbakanlık'ın istemiyle hazırladığı Devlet Personel Rejimi Yasa Taslağı'na ilişkin çalışmalarını sonuçlandırdı. Taslak, Başbakanlık'ta değerlendirmeye alındı.

Anayasa değişikliğine gerek kalmadan 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nı değiştirmeyi amaçlayan Başbakanlık, öncelikle dağınık mevzuatı birleştirmeyi, unvan ve ücretleri sadeleştirmeyi benimsedi.

TODAI'nin hazırladığı taslağın bazı düzenlemelerine şerh koyan Başbakanlık, devletteki hangi kadroların ?sözleşmeli?, hangi kadroların ?memur? statüsüne alınacağı konusunda nihai sonuca varamadı. Bu konudaki değerlendirmelerin sürdürüldüğü Başbakanlık'ta, TODAI'nin önerine koşut olarak yaklaşık 1.5 milyon personelin sözleşmeli statüye geçirilmesi ana prensip olarak kabul edildi.

Başbakanlık, bu konuda KİT örneğini benimsedi. Karar mekanizmasında yer alanların dışındaki tüm çalışanların sözleşmeli olduğu KİT'i esas alan Başbakanlık, çalışmalarını bu örneğe göre biçimlendirdi.

Buna göre, kamu adına karar alabilme yetkisine sahip müdürler ve kurum başkanları kariyer mesleklere sahip uzmanlar yarışma sınavıyla mesleğe giren ve unvan alan uzmanlar, uzman yardımcıları, müfettişler, kaymakam, vali ve Dışişleri Bakanlığı personeli memur statüsünde kalacak. Ayrıca istisnai meslekler olarak anılacak ?emniyet ve istihbarat mensupları, askeri ve akademik personelle yargı mensupları? da memur statüsünü sürdürecekler.

Başbakanlık'ta eğitim, sağlık ve din alanındaki memurların statüsünün ne olacağı üzerindeki çalışma sürüyor. İlk değerlendirmelerde, Türkiye'ye özgü koşullar ve dinin tarikat tekeline bırakılmaması gerekçesiyle din adamlarının memur statüsüne alınmaları gerektiği konusunda genel uzlaşı oluştu.

Öğretmen, doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarınınsa sözleşmeli statüye daha uygun oldukları yönündeki görüşlerin ağırlık kazandığı değerlendirmelerinin önümüzdeki süreçte nihai sonuça ulaşacağı kaydedildi.

Diğer kararlar

Başbakanlık'ta genel uzlaşının oluştuğu diğer konular şöyle:
. Memur maaşları ay başında değil, ay sonunda ödenmeli
. Yargı, TSK ve YÖK Yasası'nın maaş ve özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri de Devlet Memurları Yasası kapsamına alınmalı.
. İşçi ? memur ayrımına son verilmeli.
. Temel aylık ve ücretler her kesim için aynı olmalı. Yapılan işin niteliğine göre maaşları farklılaştıracak düzenleme, ?görev aylığı? adı altında düzenlenmeli.
. Memurlara performansına göre karne verilmeli.

digimedya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber