Özel hastanede bir doktor, günde en fazla 50 hastaya bakabilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni dönemde hizmet kalitesini artırmaya dönük adımlar atacak. Bu amaçla özel hastanelerde çalışan doktorların bir günde bakabilecekleri hasta sayısı 50 ile sınırlandırıldı.

Özel hastaneler bu sayı geçse bile 50 üzerindeki hastalar için ödeme yapmayacak. Böylece doktorların, her bir hastaya daha fazla zaman ayırması amaçlanıyor. SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, benzer uygulamayı kamu için de düşündüklerini; ancak doktor yetersizliği nedeniyle şimdilik bunun ertelendiğini kaydetti.

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, artık sağlıkta 6 aya varan randevu döneminin kapandığına dikkat çekiyor. Türkoğlu, "Eskiden hastanelerdeki yetersizlik nedeniyle safra kesesi ameliyatı için bile 6 ay sonrasına gün verilirdi. Şimdi bu tür olaylara rastlamıyoruz." diyor. Tebliğin yürürlüğe girmesinin sağlık harcamalarını artıracağı yönündeki kaygının yersiz çıktığını belirtiyor.

Özel hastanelerin sigortalılara açılmasıyla birlikte vatandaşın buralara gidişi eskiye göre yüzde 100'e varan oranda arttı. Bu durumun sağlık sektöründe rekabeti getirdiğini kaydeden Türkoğlu, sağlık kuruluşlarını uyarıyor: "Hastaneler kaliteyi düşünmezse rekabette kaybedecek. Sağlıkta artık hasta memnuniyeti önemli." Kamu-özel ayrımı olmaksızın hastayı memnun etmeyen kuruluşun müşteri kaybedeceğini ekliyor.

Vatandaşların çok mecbur olmadıkça hastaneye gitmek istemediğini anlatan Türkoğlu, bunu, yılların birikimiyle oluşan hastane korkusuna (hastane fobisi) bağlıyor. Son yıllardaki artışa rağmen Türkiye'de sağlık kuruluşlarına başvurma oranının Avrupa ülkelerine göre düşük olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, Türk halkının yeni yeni hastane fobisini yenmeye başladığını anlatıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber